Трек Heart on My Sleeve, написаний з використанням штучного інтелекту (ШІ), загострив творчі та юридичні питання в музичній індустрії. Про це пише The Verge.

Пісня симулює вокальні партії Дрейка і The Weeknd.  За лічені дні вона стала популярною у TikTok, Spotify, YouTube та інших сервісах, але згодом була видалена зі стримінгових сервісів. Представники музичної індустрії вважають ситуацію передвісником головного болю. Він може виникнути, коли нова технологія проникає в масову свідомість до встановлення необхідних правил.

Успішна поява треку посилила тривогу в музичному бізнесі що, моделі штучного інтелекту вчаться на їхніх захищених авторських правом творам та витісняють їх.

Лейбл Universal Music Group (UMG), який співпрацює з Дрейком і The Weeknd, цього місяця вказав партнерам на такий контент, посилаючись на проблеми з інтелектуальною власністю. Також компанія звернулася до широкої аудиторії після інциденту з піснею Heart on My Sleeve.

«На чиєму боці історії хочуть бути всі учасники музичної екосистеми: на боці артистів, шанувальників і людського творчого самовираження, чи на боці глибоких підробок, шахрайства і відмови артистам у належній компенсації», – акцентували в UMG.

Але це лише один бік рівняння. Інший полягає в тому, що генератори музики, які не потребують авторської винагороди, можуть почати використовувати для реклами чи музики до фільму. Це потенційно може підірвати й без того нестабільне положення музикантів, які працюють в цій сфері.

Спеціалісти вважають, розвиток та вдосконалення генеративного штучного інтелекту може змінити креативні індустрії на всіх рівнях, а митці та їхні фанати муситимуть пристосовуватися до нових реалій на льоту.

«Зараз можна створювати нескінченну кількість медіа у стилі чи подобі когось іншого, причому без особливих зусиль, тож нам усім доведеться змиритися з тим, що це означає», – написала в електронному листі музикантка Холлі Герндон, яка вивчає і використовує ШІ у своїй роботі.

Щодо законодавців, то вони поки лише починають розбиратися з питаннями власності, коли йдеться про ШІ. Наразі захищена інтелектуальна власність може бути створена лише людиною. Тож іще неясно, як бути, коли музиканти співпрацюють з машинами.

Музикант і голова глобального комітету, який досліджує етику ШІ в мистецтві, Мартін Кленсі вважає, що на карту поставлено те, що люди сприймають за належне.

«… слухати музику, створену людьми, люди, які займаються цим як засобом до існування, і це визнається як особлива майстерність», – звертає увагу він.

Раніше повідомлялося, що музичний трек був створений завдяки використанню штучного інтелекту для клонування голосів. Пісня була записана особою, відомою як @ghostwriter, яка стверджує, що програмне забезпечення для навчання ШІ було натреноване на голосах цих двох артистів.