Нова пісня під назвою Heart On My Sleeve стала шалено популярною в соціальних мережах, проте її виконавці Drake та The Weekend ніколи не записували такий трек, повідомляє BBC. Він був створений завдяки використанню штучного інтелекту (ШІ) для клонування голосів. Пісня була записана особою, відомою як @ghostwriter, яка стверджує, що програмне забезпечення для навчання ШІ було натреноване на голосах цих двох артистів.

У треку симульовані вокальні партії Дрейка і The Weeknd обмінюються куплетами про співачку та актрису Селену Гомес, яка раніше зустрічалася з The Weeknd. Повна версія пісні була прослухана понад 254 000 разів на Spotify і зібрала понад 8,5 мільйонів переглядів на TikTok з моменту релізу минулої п’ятниці.

Пісня починається з повторюваної фортепіанної мелодії, яка переходить у басовий біт, коли Drake читає реп про Селену, а The Weeknd відповідає куплетом, в якому “стверджує”, що Гомес зраджувала йому перед їхнім розривом у 2017 році. У треку навіть є згадка про музичного продюсера Metro Boomin’, який працював з такими артистами, як 21 Savage, Future, Нікі Мінаж і Каньє Вест. У той час як деякі люди високо оцінили інноваційність та креативність пісні, інші критикували її низькоякісний скретч-звук, а також іноді нечіткий і глючний вокал, який вважається артефактом процесу штучного інтелекту.

Обидва виконавці поки ніяк не відреагували на появу треку Heart On My Sleeve, проте нещодавно Drake вже висловлював невдоволення, що його голос клонують. Це сталося після появи відео, знятого фанатами, в якому він нібито читає реп на трек Ice Spice, Munch (Feeling U). Universal Music Group (UMG) також звернулася до стримінгових сервісів, зокрема Spotify та Apple Music, з проханням не допустити доступ ШІ-компаній до їхніх бібліотек музики. Вважається, що деякі компанії використовують популярну музику для навчання свого програмного забезпечення, що викликало занепокоєння в музичній індустрії.

Розвиток технологій штучного інтелекту викликав реакцію з боку кампанії Human Artistry Campaign, яку підтримують Американська асоціація звукозапису, Асоціація незалежної музики та BPI. Кампанія має на меті гарантувати, що ШІ не “розмиє” людську творчість, і окреслила сім принципів, які захищають найкращі практики використання ШІ, підкреслюючи, що захист авторських прав повинен надаватися лише музиці, створеній людиною.

Харві Мейсон-молодший, генеральний директор Академії звукозапису, запустив ініціативу, заявивши: “Дуже важливо, щоб ми зрозуміли це на ранній стадії, щоб не ризикувати втратою художньої магії, яку може створити тільки людина”.