Популярність ChatGPT, який нещодавно виріс до 100 млн користувачів, змусила компанію Google пришвидшити свою роботу над конкурентом, що отримав назву Bard.

Генеральний директор Google Сундар Пічаї оголосив про проєкт у блозі компанії, описавши його як «експериментальний розмовний сервіс штучного інтелекту», який відповідатиме на запити користувачів і братиме участь у розмовах. За словами Пічаї, спочатку Bard буде відкритий групі «довірених тестувальників», перш ніж стане «доступним для громадськості в найближчі тижні».

Google Bard – конкурент ChatGPT, який можна буде спробувати вже у найближчі тижні

Поки що не зрозуміло, які саме можливості матиме Bard, але, схоже, чат-бот буде пропонувати ті самі можливості, що й ChatGPT від OpenAI. Продемонстрований Google скриншот показує, що користувачі зможуть ставити Bard практичні запитання, наприклад, як спланувати дитяче свято або які страви можна приготувати із певного списку інгредієнтів.

За словами Пічаї: «Bard може стати віддушиною для творчості та стартовим майданчиком для допитливості, допомагаючи вам пояснити нові відкриття космічного телескопа NASA імені Джеймса Вебба 9-річній дитині, або дізнатися більше про найкращих нападників у футболі прямо зараз, а потім отримати вправи для розвитку своїх навичок».

Пічаї також зазначає, що Bard «спирається на інформацію з інтернету, щоб надавати свіжі, якісні відповіді», припускаючи, що він зможе відповідати на питання про нещодавні події – те, з чим не завжди справляється ChatGPT.

Google Bard – конкурент ChatGPT, який можна буде спробувати вже у найближчі тижні

Поспішний анонс і відсутність інформації про Bard – явні ознаки «червоного коду», оголошеного в Google після запуску ChatGPT минулого року. Хоча технологія, що лежить в основі ChatGPT, не є революційною, рішення OpenAI зробити систему вільно доступною в інтернеті відкрило мільйонам людей доступ до цієї нової форми автоматизованої генерації тексту. Наслідки були дивовижними: обговорюється вплив ChatGPT на освіту, роботу і – що особливо цікавить Google – на майбутнє інтернет-пошуку.

Microsoft, яка інвестувала мільярди доларів в OpenAI, також скористалася моментом. Компанія планує інтегрувати ChatGPT у свою пошукову систему Bing, а також в інші продукти з набору офісного програмного забезпечення. Скриншоти, які нібито показують Bing з підтримкою ChatGPT, просочилися в інтернет лише минулого тижня.

Google Bard – конкурент ChatGPT, який можна буде спробувати вже у найближчі тижні

Хоча Google має глибоку експертизу в галузі штучного інтелекту, на якому базується ChatGPT (власне, вона винайшла ключову технологію – трансформатор, який є літерою «Т» у GPT), компанія досі дотримується більш обережного підходу до поширення своїх інструментів серед громадськості. Раніше Google створив LaMDA, мовну модель, яка лежить в основі Bard, доступною через застосунок AI Test Kitchen. Але ця версія вкрай обмежена, вона здатна генерувати лише текст, пов’язаний з кількома запитами.

Google, як й інші технологічні гіганти, остерігається негативної реакції на неперевірений ШІ. Великі мовні моделі, такі як LaMDA і GPT-3.5 (на якій працює ChatGPT), мають добре задокументовану тенденцію вивергати токсичний контент, наприклад, мову ненависті, і впевнено стверджувати неправдиву інформацію, настільки, що один професор порівняв такі системи з «генераторами лайна» – навряд чи це похвальний опис для технології, яка, як дехто вважає, має замінити пошукові системи.

Майбутній запуск Bard знаменує собою зміну підходу Google до цієї технології. У своєму блозі Пічаї підкреслює, що Google поєднуватиме «зовнішні відгуки з нашим власним внутрішнім тестуванням, щоб переконатися, що відповіді Bard відповідають високій планці якості, безпеки та ґрунтуються на реальній інформації» – але система навряд чи зможе уникнути помилок, в тому числі серйозних.

Тим часом Google також підкреслює, що вже вбудовує штучний інтелект у свої продукти, зокрема в пошук. Протягом останніх кількох років компанія використовує ШІ для узагальнення все більшої кількості результатів пошуку, виводячи на екран інформацію з сайтів замість того, щоб дозволити користувачам натискати на них і досліджувати самостійно. З допису Пічаї випливає, що ці функції стануть більш помітними в майбутньому:

«Незабаром ви побачите в Пошуку функції на основі штучного інтелекту, які перетворять складну інформацію і різні точки зору в зручні для сприйняття формати, щоб ви могли швидко зрозуміти загальну картину і дізнатися більше з інтернету: чи то пошук додаткових точок зору, наприклад, блогів людей, які грають і на фортепіано, і на гітарі, чи то заглиблення в суміжну тему, наприклад, кроки, які допоможуть почати грати на фортепіано. Ці нові функції штучного інтелекту незабаром з’являться в Пошуку Google».

Сьогодні Google також має провести закритий захід для медіа, присвячений ШІ, пошуку та іншим питанням. Отже, має з’явитися більше деталей про те, що компанія планує запропонувати користувачам із запуском Bard та коли його можна буде спробувати.

OpenAI залучала низькооплачуваних робітників, щоб зробити ChatGPT менш токсичним – головне з розслідування Times