У боротьбі зі злом Україні допомагають більшість країн світу, навіть такі маленькі, як Люксембург. Хтось, як США, Німеччина та Велика Британія, доправляє зброї на мільярди доларів, хтось, як Данія та Естонія, віддає останнє. Але інколи допомога приходить звідти, звідки взагалі не очікуєш. Наприклад, від Болгарії, Марокко та Китаю.

Нещодавно стало відомо, що країною, яка багато зробила для України на першій фазі вторгнення була… Болгарія. Цю країну, разом з Сербією та Угорщиною, завжди вважали дуже проросійською і насправді так воно і є, багато політиків у Болгарії й зараз відкрито симпатизують росіянам. Саме тому уряд Болгарії вирішив діяти не напряму, а через фірми-посередники.

За допомогою Україні, яка була дуже критична у перші місяці повномасштабної війни, стояли прем’єр-міністр Болгарії у той період Кирил Петков, та його однопартієць та соратник, колишній міністр фінансів Асен Васильєв.

Допомога, звідки її не чекали: Болгарія, Марокко та Китай

За інформацією Politico та WELT, під час оборони Києва до третини артилерійських снарядів находили до ЗСУ саме від Болгарії. Йдеться, звісно, про радянські калібри, на той період в України ще не було НАТОвської артилерії. Крім того, майже 40% дизельного пального для техніки ЗСУ у перші місяці великої війни теж надходили від Болгарії.

Благодаря ви много приятели!

Ще один дуже несподіваний спонсор України – Королівство Марокко. Марокко стала першою африканською країною, яка надіслала в Україну зброю і почала вона відразу з танків!

Марокканські танки Т-72Б в характерному пісочному камуфляжі були помічені на заводі компанії Excalibur Army в Чехії, де їх ремонтують та модернізують перед відправкою до України. Про скільки саме марокканських танків йдеться, незрозуміло, але, що цікаво, колись це були… білоруські танки, придбані Марокко у 1999–2000 рр.

Допомога, звідки її не чекали: Болгарія, Марокко та Китай

Ну і наостанок – Китай. Ясна річ, КНР не допомагає Україні напряму, але… як пише Bloomberg, лише за 9 місяців 2022 р., Китай доправив у Європу у 2 рази більше рідкоземельних металів, ніж за увесь 2021 р. Йдеться про лантан, необхідний для виробництва бронебійних снарядів, вольфрам, який йде на виготовлення протитанкової зброї та інші метали.

Взагалі-то КНР постачає до 90% рідкоземельних металів для промисловості Європи. І ці метали доставляють до європейських виробників зброї, більшість з яких працює зараз на Україну… «Російські залізниці». Росіяни, навіть якщо дуже хочуть, не можуть відмовити Китаю, а для КНР майже усе навкруги – лише бізнес.

Що ж, дякуємо Болгарії, Марокко та… Китаю. Сподіваємось, що з часом ми дізнаємось і про інших несподіваних помічників та спонсорів ЗСУ.