У той час, як деякі країни Європи все ще вагаються – надсилати Україні важке озброєння чи ні, а деякі й відкрито підіграють Росії, одна з найменших країн світу, Люксембург, допомагає нам стримувати російську навалу з самого початку повномасштабного вторгнення. Про цю історію згадали журналісти Defense Express.

Велике Герцогство Люксембург, одна з найменших країн світу з населенням 645 тис. людей має крихітну армію – 410 військовослужбовців у Збройних силах та ще 600 вояків у жандармерії. На озброєнні армії Люксембургу стоять лише легкі бронеавтомобілі Humvee (42 одиниці) та ATF Dingo (42 одиниці), 6 (шість) мінометів калібру 81 мм, протитанкові комплекси TOW та NLAW й ручна зброя. Повітряні сили країни мають у своєму складі 1 (один) транспортний літак Airbus A400M, який базується у Бельгії, та 2 (два) гелікоптера Airbus H145.

Як найменша армія Європи допомогла Україні

Проте вже 28 лютого 2022 року з’явилось повідомлення, що Люксембург готовий відправити в Україну 100 одиниць протитанкової зброї, повнопривідну техніку та деякі припаси. Як виявилось, станом на початок травня 2022 р., Люксембург надав Україні військової допомоги на суму €50 млн євро. При цьому річний військовий бюджет країни складає усього €360 млн.

Оце наочний приклад того, що гордість та сміливість країни зовсім не залежать від її розміру. Дякуємо, Люксембургу!