Ми вже звикли до військової допомоги на мільярди доларів від таких країн як США, Німеччина та Велика Британія, але допомога від невеликих країн, які самі знаходяться під загрозою російської агресії, вражає ще більше. Як-от, наприклад, новий пакет допомоги від Естонії на 113 млн євро, про який пише Мілітарний.

Річ у тому, що у мирний час уся армія Естонії налічує лише 7 200 осіб. У країни взагалі нема танків. Жодних. При цьому з початку гарячої фази російсько-української війни Естонія надала Україні військової допомоги на суму 370 млн євро, що становить понад 1% ВВП країни. Нагадаємо, НАТО вимагає від своїх членів мати військовий бюджет більше ніж 2% ВВП, тобто Естонія віддала Україні половину свого військового бюджету.

Раніше Естонія вже надавала Україні ПТРК Javelin, радянські гаубиці Д-30, протитанкові міни, безвідкатні протитанкові гармати, автоматичну зброю, боєприпаси, одноразові гранатомети, ручні гранати та інше обладнання.

«Зі своєї власної болісної історії естонці знають, що відбувається, коли зло перемагає і велика країна поглинає меншу. Якщо Україна впаде, свобода опиниться під загрозою і в інших частинах світу. Допомагаючи Україні захищати її незалежність, ми захищаємо право на свободу та демократію всіх країн, включно з Естонією», – сказала прем’єр-міністр країни Кая Каллас.

Дякуємо, пані Кає! Дякуємо, Естоніє!