Уряд Данії вирішив передати Україні УСІ свої 155-мм гаубиці CAESAR. Про це пише сайт Ekstra Bladet.

Армія Данії роками чекала ці гармати. Ба більше, вона навіть не встигла отримала усю партію, але вирішила передати САУ туди, де вони потрібніші.

Про передачу гаубиць заявив міністр оборони Якоб Еллеманн-Єнсен після зустрічі в Раді зовнішньої політики.

«Ситуація в Україні, як усім відомо, жорстока. Українці дуже чітко попросили подальшої підтримки вільного світу, зокрема Данії – каже Якоб Еллеманн-Єнсен. – Одна з речей яка особливо затребувана – це артилерія. Зокрема, це артилерія CAESAR від французького виробника Nexter, яку ми очікуємо [йдеться про завершення поставки] в Данії протягом наступних шести місяців. Уряд вирішив пожертвувати всі 19 гаубиць Україні».

Міністерство оборони Данії отримало 15 САУ CAESAR у 2020 році, а також замовило 4 додаткові гаубиці, які мають бути поставлені протягом 2023 року.

Ці гармати мали стати до складу нової бойової бригади з особовим складом у 4 000 вояків, яку Данія зобов’язалася створити на вимогу НАТО. Передача гармат призведе до затримки створення цього підрозділу, який мав бути розгорнутий вже у 2024 р. Зараз Данія шукає можливості швидкого придбання нових артилерійських систем.

Це шляхетно, Даніє! Дуже дякуємо!