Згідно з останніми даними, кількість активних користувачів соціальної мережі Mastodon впала більш ніж на 30% з моменту піка та продовжує повільне зниження. У перший тиждень січня було близько 1,8 мільйона активних користувачів, порівняно з понад 2,5 мільйонами на початку грудня.

Mastodon, соціальну мережу з відкритим вихідним кодом, що складається з переважно незалежно розміщених серверів, часто називали альтернативою Twitter. Але для багатьох вона не виконує тієї ролі, яку виконував Twitter, і експерти кажуть, що замінити його надто складно.

У Mastodon було близько 500 тисяч активних користувачів до того, як наприкінці жовтня Ілон Маск купив Twitter. До середини листопада це число зросло майже до 2 мільйонів активних користувачів.

Сплеск нових користувачів Mastodon тривав протягом листопада, досягнувши піку в понад 130 тисяч нових користувачів на день. Підйоми часто збігалися з суперечливими рішеннями Ілона Маска.

Це включало рішення звільнити тисячі співробітників Twitter, змінити політику верифікації, відновити обліковий запис Дональда Трампа та призупинити аккаунти журналістів, які писали про Маска, що викликало кілька скандалів.

Дані Google свідчать, що у квітні 2022 року, приблизно в той час, коли Маск оголосив, що став найбільшим акціонером Twitter, також спостерігався сплеск пошуків Mastodon.

Коффі зазначає, що було кілька успішних нових соціальних мереж. Більшість із них були простими у використанні та дозволяли створити спільноту, як-от програма для обміну фотографіями BeReal, а інші, як соціальна аудіомережа Clubhouse, були надто ексклюзивними для початку.