Mastodon, децентралізована платформа соціальних медіа, до якої багато хто звертається як до альтернативи Twitter, в період з жовтня по листопад зросла з приблизно 300 000 щомісячних активних користувачів до 2,5 мільйонів, повідомив генеральний директор, засновник і провідний розробник Mastodon Євген Рочко у своєму блозі. Ілон Маск офіційно став власником Twitter в кінці жовтня, а це означає, що величезний стрибок користувачів Mastodon відбувся майже відразу після того, як Маск почав керувати соціальною мережею.

У дописі Рочко також розмірковує про запроваджені, а потім скасовані заборони в Twitter поширювати посилання на Mastodon та інші соціальні мережі, блокування журналістів, акаунту @joinmastodon та @ElonJet.

«Це суворе нагадування про те, що централізовані платформи можуть накладати довільні та несправедливі обмеження на те, що ви можете і не можете сказати, тримаючи ваш соціальний графік в заручниках», – пише Рочко. «У Mastodon ми вважаємо, що між вами та вашою аудиторією не повинно бути посередника, і що журналісти та державні установи особливо не повинні покладатися на приватну платформу, щоб достукатися до громадськості».

Mastodon – не єдина заміна Twitter, до якої звертаються люди. Є Post, очолюваний колишнім генеральним директором Waze Ноамом Бардіном, Hive, який нещодавно перезапустився після розв’язання деяких проблем з безпекою, і знайомі соціальні платформи, такі як Discord, Tumblr і Reddit. Але попри підвищення інтересу до альтернатив, Twitter поки що тримається.

Рочко, втім, висловлює впевненість у майбутньому Mastodon. «Розуміючи, що свобода преси є абсолютно необхідною для функціональної демократії, ми раді бачити, як Mastodon зростає і стає відомим ім’ям в редакціях по всьому світу, і ми зобов’язуємося продовжувати вдосконалювати наше програмне забезпечення, щоб протистояти новим викликам, які приходять зі швидким зростанням і збільшенням попиту», – написав він.