Ілон Маск заборонив щонайменше дев’ятьом журналістам доступ до Twitter у четвер ввечері, повідомляє Gizmodo. І хоча журналістів не сповістили, що стало причиною блокування, багато хто з них писав у Твіттері про обліковий запис, який відстежував приватний літак Ілона, використовуючи загальнодоступну інформацію.

Блокування журналістів, яке на жаргоні Twitter називається «постійним призупиненням», з’явилося після того, як в середу Маск заблокував обліковий запис ElonJet, пізніше пояснивши, що він вважає, що це загрожує безпеці його сім’ї. Маск заявив, що збирається подати в суд на студента коледжу, який керував акаунтом. Всього за кілька тижнів до цього Маск наполягав на тому, що акаунт не буде заблокований, оскільки він дуже вірить у свободу слова.

«Моя прихильність до свободи слова поширюється навіть на те, щоб не забороняти обліковий запис, який слідує за моїм літаком, навіть якщо це є прямим ризиком для особистої безпеки», – написав Маск 6 листопада.

Маск, схоже, підтвердив, що заборони стосуються його приватного літака, написавши у Твіттері пізно ввечері в четвер: «До «журналістів» застосовуються ті ж правила доксингу, що і до всіх інших». Доксинг, Doxing (від англ. documents dropping) – практика збору та публікації особистої чи іншої інформації з відкритих джерел про певну особу, чи організацію, яка може розкрити персональні дані.

Маск також ненадовго приєднався до розмови в Twitter Spaces, яку вела журналістка BuzzFeed Кеті Нотопулос, де він заявив, що журналісти не є особливими та будуть заблоковані за будь-яку «доксингову» поведінку. Маск стверджував, що журналісти, які були заборонені, поділилися його адресою, що просто не відповідає дійсності. Коли журналісти під час розмови в Twitter Spaces спробували задати Маску додаткові запитання, він просто покинув чат.

«Ви займаєтеся доксингом, вас блокують, кінець історії», – сказав Маск.

Аарон Рупар, незалежний журналіст, який раніше працював у Vox, повідомив, що Twitter не надав жодних пояснень щодо його бану.

«Я був би вдячний, якби хтось в Twitter спробував пояснити логіку цього. Очевидно, що Twitter – це величезна, величезна частина моєї аудиторії, тому мені, як незалежному журналісту, дуже боляче бути відрізаним від неї», – повідомив Рупар.

У Twitter більше немає команди по зв’язках з громадськістю, з якою можна зв’язатися, але глава відділу довіри та безпеки Twitter Елла Ірвін сказала Алексу Хіту з The Verge, що ці акаунти нібито ставлять людей «під загрозу».

«Не коментуючи будь-які конкретні акаунти, я можу підтвердити, що ми будемо призупиняти будь-які облікові записи, які порушують нашу політику конфіденційності та піддають ризику інших користувачів», – сказала Ірвін в коментарі виданню The Verge.

Ілон Маск створив опитування в Twitter, в якому запитував, чи повинен він відновити журналістів, які були заблоковані за твіти про акаунт ElonJets, і коли це станеться. Але після того, як його перше опитування показало, що більшість людей хотіли, щоб журналісти були відновлені «одразу», Маску, очевидно, не сподобався такий результат.

«Вибачте, занадто багато варіантів, перепроведу опитування», – написав Маск у Твіттері.

Схоже, що які б результати не отримав Маск від свого нового опитування, він буде ігнорувати їх до тих пір, поки не отримає відповідь, яку шукає.