Як ми й прогнозували, легкі танки AMX-10 RC від Франції стали лише першою ластівкою принципово нового рівня постачання військової техніки від західних партнерів, який ми побачимо у 2023 році. Пройшло лише 5 днів нового року, а анонси нових пакетів військової допомоги посипалися як з рогу достатку.

По-перше, стало відомо, що до наступного пакета допомоги від США, до речі, на рекордну суму у $2,8 млрд, увійдуть 50 БМП M2 Bradley, чутки про можливість надання яких з’явилися ще наприкінці минулого року. Начебто офіційну заяву слід очікувати вже сьогодні, 6-го січня 2023 р.

Подарунки на Різдво: 50 БМП M2 Bradley, 40 (?) БМП Marder, додаткова батарея ЗРК MIM-104 Patriot та зенітні ракети RIM-7 Sea Sparrow

По-друге, відразу після цього з’явилась інформація, що США підштовхнули Німеччину до збільшення поставок зброї в Україну. Після телефонної розмови між президентом США Джо Байденом та канцлером Німеччини Олафом Шольцом стало відомо, що ФРН надасть ЗСУ БМП Marder (деякі видання пишуть про 40 машин) та додаткову батарею ЗРК MIM-104 Patriot.

До речі, ще до цього сповіщення було відомо, що Німеччина стала другою після США країною за обсягом військової допомоги Україні.

Ну і наостанок повідомляють, що до пакунка допомоги від США ввійдуть також зенітні ракети RIM-7 Sea Sparrow. Начебто наші оборонці змогли розібратися, як запускати ці ракети з пускових установок ЗРК «Бук».

Подарунки на Різдво: 50 БМП M2 Bradley, 40 (?) БМП Marder, додаткова батарея ЗРК MIM-104 Patriot та зенітні ракети RIM-7 Sea Sparrow

RIM-7 Sea Sparrow – це ракета корабельної точкової системи ППО, розроблена на початку 1970-х років, яка стоїть на озброєнні ВМС майже усіх країн НАТО. Як і багато сучасних зенітних ракет, вона розроблена на базі ракети повітря-повітря AIM-7 Sparrow. За роки експлуатації Sea Sparrow отримала багато оновлень і зараз нагадує колишню AIM-7 хіба що формою. RIM-7 Sea Sparrow – ракета близького радіусу дії, до 19 км, заточена у першу чергу на перехоплення крилатих протикорабельних ракет. Тайвань використовує наземні платформи для Sea Sparrow як частину системи Skyguard SHORAD.

Але головне, що західні партнери нарешті почали розуміти, як «працюють» росіяни, тому не вірять їх фальшивим заявам про перемир’я. А ще, здається, на Заході врешті-решт теж навчилися користуватися «тактикою салямі».

У будь-якому разі, дуже і дуже дякуємо, США та Німеччина.

Подарунки на Різдво: 50 БМП M2 Bradley, 40 (?) БМП Marder, додаткова батарея ЗРК MIM-104 Patriot та зенітні ракети RIM-7 Sea Sparrow

Технічні характеристики RIM-7 Sea Sparrow
Маса – 230 кг
Довжина – 3,7 м
Діаметр – 20 см
Розмах крил – 1,02 м
Бойова частина – кільцеподібна осколкова
Вага бойової частини – 41 кг
Двигун – твердопаливний РД Hercules MK-58
Оперативний діапазон – 19 км
Максимальна швидкість – 4 256 км/год
Керування – напівактивна радіолокаційна головка самонаведення
Вартість одиниці – $165 400