Німеччина вивчає, яке додаткове обслуговування та боєприпаси знадобляться її запасам застарілих БМП Marder, щоб Україна могла їх використовувати, повідомила міністр закордонних справ Анналена Бербок.

На другий день туру країнами Балтії Бербок звернулася до критики з боку союзників і коментаторів у зв’язку з очевидним зволіканням Німеччини з доставкою озброєння.

“Для нас немає табу щодо бронетехніки та іншого озброєння, яке потребує Україна”, – сказала вона на пресконференції зі своїм естонським колегою у четвер, передає Reuters.

Раніше газета Bild звинуватила канцлера Олафа Шольца в блокуванні поставок танків, адже Україні терміново потрібна важка зброя, щоб відбити новий російський наступ, який зараз зосереджений на захопленні території східного Донбасу.

Хоча легкі озброєння та тактика України мали певний успіх в уповільненні просування Росії, щоб зупинити вторгнення та почати контрнаступ, потрібне важке озброєння на полі бою, як-от танки та гаубиці.

За словами Бербок, першочерговим завданням Німеччини було забезпечити Україні швидке отримання старого радянського озброєння, яке українські військові могли б використовувати без додаткового навчання. Німеччина нібито робить це шляхом заміщення запасів союзних країн, надаючи їм натомість сучасне спорядження німецького виробництва.

Самі німецькі збройні сили зіткнулися з дефіцитом обладнання, додала вона, зазначивши, що німецькі миротворчі місії в Африці не мають усіх необхідних вертольотів.

Під тиском журналістів щодо того, чи буде німецький танк Leopard відправлений в Україну, Бербок сказала, що українським військовим знадобиться навчання, щоб використовувати такий передовий комплект, і що Берлін заплатить за це навчання. Певно, це є натяком на можливість таких поставок у майбутньому.