У випадку 155-мм колісної САУ RCH 155 від німецької оборонної компанії Krauss-Maffei Wegmann (KMW) слово «новітній» у заголовку зовсім не перебільшення. Україна має стати взагалі першим оператором цих самохідних гаубиць, які були презентовані виробником у 2014 р.

У грудні 2022 р. стало відомо, що Німеччина збирається надати Україні 18 САУ RCH 155. При цьому зірочка коло цієї позиції позначає, що: «Це промислова доставка, яка фінансується за рахунок коштів ініціативи з модернізації. Деякі з поставок передбачають ремонтні роботи або виробництво ще триває; крім того, деякі послуги навчання все ще надаються». Враховуючи, що KMW RCH 155 ще досі не виготовлялися в серійних масштабах, це означає, що гаубиці ще треба виготовити.

KMW RCH 155 – новітня 155-мм САУ для ЗСУ

 

І ось 31 грудня 2022 р. колишній офіцер армії Великої Британії, а тепер військовий аналітик та консультант Ніколас Драммонд, який працює радником компаній Krauss-Maffei Wegmann та FN Herstal, а за сумісництвом просуває в усі боки універсальне шасі GTK / ARTEC Boxer, написав у Twitter про початок виробництва RCH 155 для України. Ще б пак, ці гаубиці використовують улюблене шасі пана Драммонда.

«Іноді поєднання двох перевірених рішень у новій концепції може стати революційним, уникаючи значного ризику. Розпочато виробництво Boxer RCH155 для України» – написав Ніколас Драммонд.

Звісно ж, початок виробництва – це не початок постачання гаубиць в Україну, але будемо сподіватися, Krauss-Maffei Wegmann набере непоганий темп і невдовзі ЗСУ отримає ще одне цікаве рішення для знищення загарбників. Тому що KMW RCH 155 – це, здається, перша САУ калібру 155 мм, яка може вести вогонь з ходу!

KMW RCH 155 – новітня 155-мм САУ для ЗСУ

Чому Krauss-Maffei Wegmann зацікавлена у випробуванні своїх САУ в Україні? Тому що RCH 155 вийшла у фінал конкурсу на заміну САУ M109 KAWES армії Швейцарії, де буде змагатися зі… славнозвісною САУ Archer від BAE Systems. Тож хто перший продемонструє свою ефективність на реальному полі бою, буде мати неабияку перевагу.

Подивімось, що то таке та KMW RCH 155 і чому ця САУ виглядає дуже цікаво.

KMW RCH 155 – це поєднання артилерійського модуля Artillery Gun Module (AGM) розробки Krauss-Maffei Wegmann та шасі колісної багатоцільової броньованої машини GTK / ARTEC Boxer. AGM використовує ту саму гармату, що і німецька 155-мм САУ PzH 2000 – 155-мм Rheinmetall L52, але башта тут геть інша, більше схожа на корабельну башту, яку перенесли на суходіл. Щодо Boxer, то цей БТР, що з 2009 року виготовляється консорціумом європейських оборонних компаній, використовується в безлічі варіантів, від БМП, командної машини, міномета, ремонтної машини, контрбатарейного радара, РСЗВ, ППО, легкого танка і так, як САУ.

KMW RCH 155 – новітня 155-мм САУ для ЗСУ

 

 

Шасі Boxer дозволяє зробити RCH 155 дуже мобільною, бо його швидкість по шосе – вражаючі 100 км/годину. А використання системи керування вогнем PzH 2000 дозволяє робити по 9 пострілів за хвилину, у тому числі й в режимі одночасного удару і покидати позицію ще до того, як ворог зрозуміє, що сталося. У мережі навіть є відео випробування стрільби з RCH 155 під час руху, але до влучності такого режиму є питання.

І що цікаво, RCH 155 автоматизована настільки, що керується лише двома членами екіпажу (!), причому вони знаходяться не в башті, а в корпусі Boxer, тобто краще захищені.

Звісно ж, KMW RCH 155 може використовувати усю номенклатуру сучасних боєприпасів калібру 155 мм, включаючи високоточні снаряди M982 Excalibur та його європейського конкурента Vulcano GLR. Дальність та влучність стрільби відповідні. До речі, САУ має на це і дистанційно керований кулемет на даху башти.

KMW RCH 155 – новітня 155-мм САУ для ЗСУ

Щодо Krauss-Maffei Wegmann – то це стара відома оборонна компанія, яка виробляла, ремонтувала та модернізовувала таку техніку, як танки Leopard 1 та Leopard 2; САУ PzH 2000; зенітну самохідну установку Gepard, яка добре показала себе проти дронів-камікадзе; MRAP БТР Dingo 1 та 2, Grizzly, Boxer, РСЗВ MARS II та багато іншої сучасної техніки. Тобто досвіду в них вистачає.

По ТТХ здається, що RCH 155 дійсно кращий за конкурента – швецького Archer. Сподіваємось, що вже за декілька місяців ми побачимо, як ця САУ покаже себе на бойовищі.

KMW RCH 155 – новітня 155-мм САУ для ЗСУ

Характеристики САУ KMW RCH 155
Вага – 39 тонн
Довжина – 10,4 м
Ширина – 2,99 м
Висота – 3,6 м
Довжина ствола – 52 калібри або 7,88 м
Екіпаж – 2 (командир, водій)
Темп вогню – макс. 9 пострілів за хвилину
Дальність вогню – в залежності від боєприпасу до 40 км
Гармата – Rheinmetall L52 (боєкомплект 30 снарядів)
Калібр – 155 мм
Двигун – дізель MTU 199TE20
Потужність – 815 к.с.
Операційна дальність – більше ніж 700 км (шосе)
Швидкість – більше ніж 100 км/год (шосе)