Не «Екскалібуром» єдиним… Європейський зброярський концерн Leonardo пропонує високоточні керовані снаряди Vulcano GLR з дальністю вогню… 100 км! Невже класична арта знову стає конкурентом реактивної артилерії? Розбираємося.

Vulcano – це вже певний час існуюча родина некерованих та керованих підкаліберних боєприпасів для 76-мм, 127-мм та 155-мм артсистем. На оборонній виставці Eurosatory 2022 концерн Leonardo презентував оновлену версію снарядів.

Vulcano GLR – снаряд для стрільби на 100 км

Снаряди Vulcano діляться на два класи. Серія BER (Ballistic Extended Range) – це некеровані снаряди з дальністю стрільби до 60 км і запальником з декількома варіантами спрацювання. А ось GLR (Guided Long Range/IR) – це вже керовані боєприпаси, які можуть вражати ціль на дальності до 80 км й мають інерційне, GPS та IR-наведення (по підсвічуванню цілі). Leonardo пропонує використовувати їх як високоточні протикорабельні боєприпаси. Чому саме протикорабельні? Тому, що основною артсистемою для Vulcano GLR є корабельна гармата Leonardo OTO 127/64 Light Weight (LW) Vulcano Naval Defence Systems.

OTO 127/64 LW Leonardo Defence Systems Naval Guns сама по собі дуже цікава швидкострільна (це при калібрі у 127 мм) гармата з купою електроніки та інноваційних рішень. І ось саме ця гармата, яка використовує систему керування вогнем Naval Fire Control Support, може вражати цілі на відстані більш ніж 100 км! Звісно ж, використовуючи снаряди Vulcano GLR (Guided Long Range) for NFS.

Саме такі артсистеми планують ставити на новітні німецькі фрегати F126 (стануть до складу флоту у 2028 р.), на італійські фрегати FREMM (перши 8 вже у складі флоту, ще два надійдуть у 2025 р.) та кораблі прибережної зони Thaon di Revel (перший встане до строю вже у 2022 р.), іспанські фрегати F110 (з 2025 р.), нідерландські фрегати De Zeven Provinciën (заміна старих 127-мм гармат), канадські фрегати Canadian Surface Combatant (замовлено 15 одиниць, які надійдуть до флоту протягом 2020-40 рр.). Тобто ви зрозуміли, НАТО обрало цю гармату та снаряди для своїх флотів.

Vulcano GLR – снаряд для стрільби на 100 км

 

Щодо використання на суходолі, то Vulcano GLR сумісні, наприклад, з французькими 155-мм САУ CAESAR, яких в ЗСУ вже «від 12 до 18» (в залежності від того, чи доїхала до фронту нова партія). І ось цей самий CAESAR зі своїм стволом у 52 калібри може закинути снаряд Vulcano GLR на відстань у 70 км, а з IR-підсвічуванням навіть влучити в рухому ціль! Що важливо, за словами виробника використання снарядів Vulcano GLR ніяк не впливає на ресурс ствола.

Ніхто не каже, що нам вже дають ці дуже круті, але недешеві боєприпаси… але було б дуже класно. Пане Макроне, а вам слабо?

Vulcano GLR – снаряд для стрільби на 100 км

Характеристики Vulcano GLR
Виробник – Leonardo
Калібр – 76, 127 та 155 мм
Ефективна дальність стрільби – 60-100 км