Twitter заблокував роботу акаунта ElonJet, який відстежував перельоти приватного літака Ілона Маска, попри заяви мільярдера, що він не буде його банити, адже є великим прихильником свободи слова, повідомляє Ars Technica.

«Схоже, що ElonJet призупинено», – написав сьогодні творець акаунта Джек Суїні. Він додав, що люди все ще можуть стежити за ботом на інших платформах, включаючи Facebook, Instagram, Telegram і Truth Social.

При натисканні на обліковий запис ElonJet в Twitter тепер з’являється повідомлення, в якому говориться: «Обліковий запис призупинено: Twitter призупиняє акаунти, які порушують Правила Twitter». Суїні також опублікував знімок з екрана отриманого ним повідомлення, в якому говориться: «Ваш обліковий запис назавжди призупинено. Після ретельної перевірки ми визначили, що ваш обліковий запис порушив правила Twitter». У повідомленні також йшлося: «Ви не зможете створювати нові акаунти. Якщо ви вважаєте, що ми помилилися, ви можете подати апеляцію».

Суїні є студентом Університету Центральної Флориди. Раніше цього року він заявив, що Ілон Маск пропонував йому $5 000 за відключення облікового запису ElonJet у 2021 році до того, як Маск купив Twitter за $44 мільярди.

Перед блокуванням в закріпленому твіті облікового запису ElonJet говорилося: «Цей обліковий запис має повне право публікувати місцеперебування літака, дані ADS-B є загальнодоступними, кожен літак у світі зобов’язаний мати транспондер … Політика Twitter стверджує, що дані, знайдені на інших сайтах, можуть бути розміщені й тут».

Суїні також створив численні інші боти для відстеження літаків, в тому числі один, який стежить за приватними літаками російських олігархів. Цей акаунт у Твіттері все ще можна побачити, попри те, що він виконує ту саму функцію, що й акаунт ElonJet. Боти Суїні, які відстежують літаки NASA, літаки Білла Гейтса, Марка Цукерберга та Air Force One, також все ще активні.

Маск завершив своє поглинання Twitter в кінці жовтня та приводив бота ElonJet, як приклад того, що він є прихильником свободи слова. «Моя прихильність до свободи слова поширюється навіть на те, щоб не забороняти обліковий запис, який слідує за моїм літаком, навіть якщо це є прямим ризиком для особистої безпеки», – написав Маск 6 листопада.

Але пізніше Суїні заявив, що отримав внутрішні повідомлення від анонімного співробітника, які показують, що Twitter обмежив видимість ElonJet 2 грудня. Суїні написав у Твіттері 12 грудня, що видимість акаунта була відновлена, але через два дні його заблокували.