Як сповіщає Reuters, компанія L3Harris Technologies готова придбати виробника ракетних двигунів Aerojet Rocketdyne. Сума угоди – $4,7 млрд. Причина придбання – війна в Україні.

Річ у тому, що спочатку Aerojet Rocketdyne збирався придбати відомий оборонний підрядник Raytheon Technologies, але у лютому 2022 р. Федеральна торгова комісія США заблокувала це злиття з антимонопольних міркувань. У відношенні L3Harris таких побоювань нема, тому що ця компанія хоч і виконує контракти Пентагону, але спеціалізується у першу чергу на інформаційних та сенсорних технологіях. Наприклад, українські військові використовують цифрові радіостанції L3Harris.

Оборонна компанія L3Harris Technologies купує виробника ракетних двигунів Aerojet Rocketdyne за $4,7 млрд

Aerojet Rocketdyne відома як виробник ракетних двигунів, які підіймала у космос Space Shuttle, доправили людей на Місяць у 60-х роках і збираються повернути їх зараз. Space Launch System, яка використовувалася в місії Artemis 1, має ті самі двигуни RS-25, що залишилися від шатлів. Але, крім двигунів для ракет-носіїв, Aerojet Rocketdyne виготовляє й твердопаливні двигуни для військових ракетних комплексів. Зокрема для ПТРК FGM-148 Javelin, ПЗРК FIM-92 Stinger, ракет GMLRS для РЗСВ M142 HIMARS та M270 MLRS, зенітних ракет для ЗРК MIM-104 Patriot і так інше.

Угода, яку треба узгодити з урядом США, має бути завершена у 2023 році. Виробництво твердопаливних двигунів – критична ділянка, потреба в додаткових ракетах у зв’язку з витрачанням запасів дуже велика, тож скоріш за все Пентагон буде обома руками за таке злиття.