На українських танках Т-64БМ2 було створена «зв’язка» цифрової радіостанції L3Harris та системи навігації СН-4215 з перетворенням її на «тактичний планшет». Про це сповіщає Defense Express.

Починаючи з 2017 року на українській бронетехніці масово встановлювалась система цифрової навігації СН-4215 від «Оризон-Навігації». А на початку 2021 року були завершені роботи із з’єднання СН-4215 з цифровою радіостанцією L3Harris. Ці радіостанції, які працюють у режимі псевдовипадкового переналаштування робочої частоти, є гарним засобом в умовах дії РЕБ супротивника.

Українські танки та БМП отримують цифровий зв’язок для протидії РЕБ супротивника

Цифрові радіостанції L3Harris можуть використовувати шифрування та працювати у «режимі модема». Це дозволяє об’єднати їх з СН-4215, і використовувати навігаційний прилад як повноцінний «тактичний планшет» автоматизованої системи управління військами.

«На Т-64БМ2, який вже знаходиться на підконтрольній експлуатації у ЗСУ, ми прив’язали Harris до «Оризон-Навігації». Обмін інформації вже йде кодованим каналом, командир машини бачить не тільки де він знаходиться, а розташування своїх підрозділів та інформацію про противника, яка йому надходить з оперативного відділу бригади.

Важливо те, що СН-4215 вже стоїть на відремонтованих з 2017 року Т-64 та БМП і питання полягало лише у тому, що на цих машинах стояла радіостанція «Либідь». Взимку минулого року були завершені роботи з «прив’язкою» до Harris та закріплено, яку інформацію необхідно передавати», – розповідає екс-начальник Центрального бронетанкового управління ЗСУ Юрій Мельник.

Українські танки та БМП отримують цифровий зв’язок для протидії РЕБ супротивника

«Але «прогнали» через заводи значну кількість власної бронетехніки. Не тільки танки, а й БМП та БТРи. Останні п’ять років всі зразки, які виходять після ремонту отримали приціли з тепловізійною матрицею або оптико-електронним перетворювачем третього покоління.

Тобто це не та ситуація, як у 2014 році, коли діставали зі сховищ машини, які підфарбовували та гнали на передову. Вже багато років під час ремонту машини розбирають до корпусу і наповнюють новим обладнанням, починаючи від проводки та блоків управління, до цифрових радіостанцій, супутникової навігації та прицілів», – підкреслив Юрій Мельник.

Перша частина великого інтерв’ю Юрій Мельник для Defense Express нижче.