ЄС офіційно визначився з датою до якої нові iPhone, а також інші смартфони, планшети, навушники та дрібна електроніка мають перейти на стандарт дротового заряджання USB Type-C. Це має відбутися до 28 грудня 2024 року, адже нове законодавство сьогодні було опубліковано в Офіційному журналі ЄС, що робить його формально обов’язковим.

Тепер нові правила офіційно набудуть чинності через 20 днів, і окремі країни-члени ЄС матимуть максимум 24 місяці, щоб застосувати їх як національне законодавство.

Ця дата більш-менш відповідає попереднім прогнозам політиків, але до цього часу вона залишалася невизначеною, враховуючи кількість етапів, через які має пройти кожен акт законодавства ЄС. Коли законодавці досягли початкової домовленості в червні, вони оголосили, що законодавство буде застосовуватися з «осені 2024 року», але в жовтні в пресрелізі було сказано, що правила будуть застосовуватися «до кінця 2024 року».

Крім смартфонів, законодавство також буде застосовуватися до пристроїв, включаючи планшети, цифрові камери, навушники та ручні відеоігрові консолі. Ноутбуки в кінцевому підсумку також будуть включені до переліку пристроїв, які мають бути із зарядкою USB Type-C, але не раніше квітня 2026 року. Правила застосовуються тільки до пристроїв, які пропонують дротову зарядку, тобто ті, які заряджаються тільки бездротовим способом, не будуть змушені використовувати USB Type-C.

Компанія Apple, яка є найбільшим виробником смартфонів, що досі не перейшов на USB Type-C, публічно підтвердила, що планує дотримуватися нових правил. Виходячи з поточного графіка випуску, технічно їй не доведеться робити перехід до запуску флагманського iPhone 2025 року, але інсайдери вказують на те, що Apple може відмовитися від Lightning раніше. Аналітик Apple Мінг-Чі Куо стверджує, що це може статися вже наступного року.