ЗСУ отримали ще одну західну РЗСВ, сумісну з M142 HIMARS та M270 MLRS. Це РЗСВ LRU, яку передала Франція. Разом з німецькою MARS II це вже четверта РЗСВ, яка може використовувати ті самі високоточні ракети GMLRS, які вражають цілі на дальності до 92 км.

Про надходження до України системи LRU сповістив міністр оборони України Олексій Резніков.

«Четвертий брат у родині «Довгої руки», французький LRU, прибув до України! #UAarmy тепер ще потужніша у стримуванні та знищенні ворога. Це видимий результат дружби між Володимиром Зеленським та Емманюелем Макроном. Дякуємо Себастьєну Лекорню (Міністр збройних сил Франції), уряду і народу Франції!» – написав Олексій Резніков у Twitter.

Про передачу двох систем LRU тиждень тому повідомляв міністр оборони Франції Себастьян Лекорню.

LRU, як і німецька MARS II чи італійська MLRS-I – європейська модифікація M270A1 MLRS, яка оснащена Європейською системою керування вогнем EFCS від Airbus Defense and Space. У EFCS заблоковано використання кластерних боєприпасів, заборонених згідно з Конвенцією про касетні боєприпаси 2008 року. Станом на 2015 рік армія Франції мала лише 13 РСЗВ LRU.

Наразі ЗСУ має на озброєнні вже 15 M270 MLRS різних варіантів та 20 M142 HIMARS плюс 18 HIMARS вже виробляються і будуть доставлені пізніше. Крім того, в Україну прибула неназвана кількість турецьких РСЗВ TRG-230 від ROKETSAN, здатних вражати цілі на відстані до 70 км.