Пентагон оголосив склад чергового пакету військової допомоги для України на суму у $1,1 млрд. Серед іншого до нього увійдуть ще 18 високомобільних артилерійських ракетних систем M142 HIMARS. Але є нюанс.

Ці M142 HIMARS Міністерство оборони Сполучених Штатів не вилучить зі складу власних збройних сил, а замовить у виробника, тож на поставку РСЗВ піде деякий час. І мова, на жаль, не про місяці, а про роки.

«Закупівля та доставка цих систем HIMARS та відповідних боєприпасів займе кілька років. Сьогоднішнє оголошення – це лише початок процесу закупівлі», – сказав високопосадовець Пентагону під час брифінгу. Про це повідомляє «Європейська правда».

З іншого боку, закупівля нових HIMARS не заважає США вилучати існуючі системи з власного арсеналу у разі необхідності. Мета цього контракту – мати системи у резерві для постачання пізніше.

«Якщо ми не інвестуємо сьогодні, щоб закупити HIMARS на майбутнє, їх не буде, коли вони знадобляться українським збройним силам у майбутньому», – сказав посадовець. – «Це дійсно значна інвестиція, і вона призначена для того, щоб у майбутньому Україна мала те, що їй потрібно на довгострокову перспективу для стримування майбутніх загроз. Це жодним чином не виключає того, що ми продовжуватимемо інвестувати в їхні нинішні сили, використовуючи можливості, які доступні сьогодні, і які ми можемо отримати сьогодні з американських запасів».

Повний перелік чергового траншу військової допомоги включає:

  • 18 РСЗВ M142 HIMARS;
  • 150 броньомашин HMMWV;
  • 150 тактичних машин для буксирування озброєння;
  • 40 вантажівок та 80 причепів для перевезення важкої техніки;
  • два радари для безпілотних літальних апаратів;
  • 20 багатоцільових радарів;
  • протибезпілотні повітряні системи (скоріш за все Titan);
  • захищені системи зв’язку, системи спостереження та оптика;
  • устаткування для знешкодження вибухонебезпечних предметів;
  • бронежилети та інше польове спорядження;
  • фінансування навчання, обслуговування та підтримки.

Дуже цікавий пункт цього списку – системи протидії БПЛА. За інформацією AP News йдеться про 12 комплексів Titan C-UAS від компанії BlueHalo, для боротьби з БПЛА військового класу.

Плюс 18 M142 HIMARS. Але не відразу

Titan C-UAS – це джаммер, який навіть під керуванням непідготовленого оператора може «приземлити» будь-який БПЛА на відстані до 1,5 км. Дальність визначення цілей складає 3 км. Система сама аналізує загрози та підбирає найкращий метод боротьби з ними, не створюючи перешкод для іншого електронного обладнання. Система дуже проста в експлуатації – комплекс можна розгорнути та налаштувати за 5 хвилин, ніякого додаткового втручання оператора в роботу не вимагається. Для визначення загроз та методів знешкодження система використовує машинне навчання та елементи штучного інтелекту.

Плюс 18 M142 HIMARS. Але не відразу

Вочевидь комплекси Titan C-UAS будуть не зайвими у боротьбі з іранськими «Шахідами», які тероризують південь України.