Група з 16 сенаторів США, в яку входять представники як республіканської, так і демократичної партії, звернулася з листом до Міністра оборони Ллойда Остіна з проханням переглянути своє рішення не надавати Україні сучасні БПЛА MQ-1C Gray Eagle. На думку сенаторів ця зброя допоможе Україні утримати свою територію та отримати перевагу на полі боя. Про це пише Wall Street Journal.

«Довгострокова перевага від надання Україні MQ-1C є значною та має потенціал змінити стратегічний хід війни на користь України», – зазначають американські законодавці.

На думку сенаторів, навчання українських військових для використання MQ-1C займе лише 27 днів. І, якби Україна мала доступ до такої зброї, вона «могла б знайти та атакувати російські військові кораблі в Чорному морі, прорвавши примусову блокаду та послабивши подвійний тиск на українську економіку та світові ціни на продовольство».

США мають надати Україні дрони MQ-1C Gray Eagle. Група сенаторів звернулася з таким проханням до Міністра оборони

Нагадаємо, чутки про можливу передачу Україні БПЛА MQ-1C Gray Eagle з’явилися ще на початку літа 2022 р. Але 20 червня США спростувала їх через побоювання, що секретне обладнання може потрапити до рук росіян. В першу чергу йшлось про радар дрона та обладнання для спостереження.

А на початку листопада 2022 р. вже речник General Atomics, виробника важких бойових БПЛА, сказав, що в майбутньому виробник готовий надати ударні БПЛА Україні.

Це вже не перший випадок, коли члени Конгресу США від обох партій підштовхують адміністрацію Байдена надати Україні важкі БПЛА. У вересні 17 законодавців вже закликали адміністрацію прискорити процес розгляду щодо надання MQ-1C Gray Eagle.

На жаль, рішення по американськім атакуючим БПЛА все ще не прийнято.