На жаль, продаж Україні чотирьох ударних БПЛА General Atomics MQ-1C Grey Eagle, які можуть бути озброєні ракетами AGM-114 Hellfire, відкладається. Про це інформує агентство Reuters.

Причина – побоювання американських військових, що секретне обладнання MQ-1C Grey Eagle може потрапити до рук росіян, у разі, якщо такий БПЛА зіб’ють над контрольованою окупантами територією. Йдеться в першу чергу про радар дрона та обладнання для спостереження. Коротше, Управління з безпеки оборонних технологій Пентагона проти продажу БПЛА Україні.

Продаж Україні ударних БПЛА MQ-1C Gray Eagle відкладається

Цей пункт начебто «проігнорували» під час попереднього розгляду ймовірного продажу MQ-1C Grey Eagle Україні, але згадали про нього пізніше під час зустрічі в Пентагоні наприкінці минулого тижня.

«Розгляд безпеки технологій є стандартною практикою при передачі військового обладнання США усім міжнародним партнерам. Усі справи такого плану розглядаються окремо. Згідно з встановленим процесом, питання національної безпеки передаються до відповідного органу, який остаточно затверджує передачу», – сказала речник Пентагону Сью Гоф.

Рішення щодо того, продовжувати угоду з продажу MQ-1C Grey Eagle чи ні, зараз розглядають вищі ланки командування Пентагону, але терміни прийняття будь-якого рішення по цій справі невідомі, сказав Reuters один із представників уряду США на умовах анонімності.

Продаж Україні ударних БПЛА MQ-1C Gray Eagle відкладається

Характеристики MQ-1C Gray Eagle
Довжина – 8,53 м
Розмах крил – 17 м
Висота – 2,1 м
Максимальна злітна вага – 1 633 кг
Вантажопідйомність – 360 кг
Силова установка – 1 × Thielert Centurion 1.7 Heavy-Fuel Engine
Потужність – 165 к.с. (123 кВт)
Максимальна швидкість – 309 км/год
Витривалість – 25 годин
Робоча стеля – 8 840 м
Точки підвісу – 4
Радар – AN/ZPY-1 STARLite
Озброєння:
Ракети – 4 × AGM-114 Hellfire або 8 × AIM-92 Stinger
Бомби – 4 × GBU-44/B Viper Strike