General Atomics Aeronautical Systems Inc (GA-ASI) має намір надати Україні БПЛА сімейства MQ-9. Про це представник компанії повідомив виданню Janes.

Оскільки уряд США оголосив про намір постачати Україні «важкі ударні безпілотники» від General Atomics, компанія заявила, що має намір запропонувати сімейство MQ-9 як частину ширшої програми підтримки Східної Європи, що базується на нещодавній угоді про лізинг MQ-9A Reaper з Польщею.

MQ-9 Reaper для ЗСУ: General Atomics готова надати ударні БПЛА Україні

«Польща перебуває у стані підвищеної готовності через війну в Україні, тому питання оперативної безпеки не дозволяють нам обговорювати кількість БПЛА та інші особливості цієї домовленості. General Atomics залишається відданою підтримці оборони союзників і партнерів у Східній Європі, включаючи надання коли-небудь цих критично важливих можливостей Збройним Силам України», – сказав речник General Atomics.

Раніше адміністрація Джо Байдена планувала продати Україні чотири БПЛА MQ-1C Grey Eagle, які можуть бути озброєні ракетами AGM-114 Hellfire.

MQ-9 Reaper для ЗСУ: General Atomics готова надати ударні БПЛА Україні

General Atomics MQ-9 Reaper – більш потужна машина. Цей розвідувально-ударний БПЛА може підійматися на висоту до 15 км, має радіус дії 1 900 км, та може нести на 7 вузлах підвіски до 1 700 кг корисного навантаження. Наприклад, ракети AGM-114 Hellfire, включно з ракетою-ніндзя Hellfire R9X, бомби з лазерним наведенням GBU-12 Paveway II та бомби GBU-38 Joint Direct Attack Munition. Проводилися тестування БПЛА з ракетами Air-to-Air Stinger (повітряна версія FIM-92 Stinger), Brimstone, та навіть AIM-9X Sidewinder Block II для ураження повітряних цілей.

Це дуже потужний БПЛА, який здатний виконувати багато задач. Поки що представник General Atomics каже про постачання таких машин в Україну як про можливість, яку компанія передбачає у майбутньому. Але хто знає, хто знає.

Характеристики General Atomics MQ-9 Reaper
Екіпаж – 2 на наземній станції
Довжина – 11 м
Розмах крил – 20 м
Висота – 3,81 м
Вага порожнього – 2 223 кг
Максимальна злітна вага – 4 760 кг
Вага палива – 1 800 кг
Вантажопідйомність – 1 700 кг
Силова установка – 1 × турбогвинтовий Honeywell TPE331-10
Потужність – 900 к.с. (671 кВт)
Максимальна швидкість – 482 км/год
Крейсерська швидкість – 313 км/год
Дальність – 1 900 км
Витривалість – 14 годин
Максимальна експлуатаційна стеля – 15 420 м
Робоча висота – 7 500 м