Не зрозуміло чому, але усі сусіди потроху відгороджуються від Росії та Білорусі парканом. Услід за Польщею та Литвою, які вже побудували огорожу на кордоні з Білоруссю, паркан на частині кордону з Росією планує побудувати й Фінляндія. Про це пише Reuters. Ціна питання – €139 млн євро ($143,4 млн).

Фінляндія, яка сподівається отримати членство в НАТО, декілька разів воювала з СРСР/Росією, але й досі кордон між державами позначений лише знаками на більшій частині своєї довжини, яка перевищує 1300 км.

Фінляндські посадовці ще у червні 2022 р. заявили, що країна побудує паркан вздовж частини російського кордону, щоб посилити готовність до гібридних загроз, у тому числі до масового напливу мігрантів.

Законопроєкт про посилення кордону, хоча й оскаржувався з точки зору правил ЄС щодо надання притулку, був прийнятий парламентом Фінляндії у липні супербільшістю, що дозволяє прискорити його запровадження.

Управління прикордонної служби Фінляндії заявило, що планує побудувати 130-260 км парканів, що охоплять 10-20% загальної довжини кордону, зосереджуючись насамперед на пунктах перетину та прилеглих до них районах на південному сході Фінляндії.

Паркан на кордоні: Фінляндія вирішила теж відгородитися від Росії

Як сповіщає Мілітарний, Україна теж будує огорожу на кордоні з Білоруссю. Вона складається з залізобетонного паркану, поверх якого встановлено два ряди колючого дроту типу «єгоза». Паркан встановлений на українській території за 10-15 метрів від міждержавного кордону й обладнаний спостережними постами. Крім того, українські військові мінують прикордонні території, знищують мости, встановлюють нові фортифікаційні споруди та інженерні загородження.

Залізна завіса підійметься знову. І це добре.