Швеція надасть Україні найбільший з початку повномасштабного вторгнення пакет військової допомоги, повідомляє «Мілітарний». Про це прем’єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон повідомив під час прес-конференції зранку 16 листопада, ще до початку чергової масштабної ракетної атаки росіян.

Вартість пакета допомоги складає 3 млрд шведських крон, що становить близько $287 млн. До нього ввійдуть системи ППО, а також боєприпаси й інше озброєння, підібране згідно з запитом України.

«Це більший пакет військової підтримки, ніж усі вісім попередніх пакетів разом узятих. Це найбільше, що ми зробили, і ми точно дотримуємося українського списку пріоритетів того, що вони самі думають, що їм зараз потрібно», – сказав Ульф Крістерссон.

Які саме засоби ППО входять до пакета допомоги, не повідомлялось. Якщо виходити з наявних у складі армії Швеції систем, то це можуть бути й артилерійські зенітні самохідні установки CV9040 AAV, і переносний ЗРК RBS 70 від Saab Bofors Dynamics і добре знайомі нам системи MIM-23 Hawk чи IRIS-T. Звісно ж, у Швеції є навіть MIM-104 Patriot, але на це ми б не сподівалися.

Дякуємо, Швеціє!