Масштабна ракетна атака, що російські агресори здійснили по цивільним об’єктам на території України 15 листопада 2022 р., була наймасовішою з початку гарячої фази війни. І її перебіг дозволяє зробити деякі висновки щодо тактики Російської Федерації.

Спочатку подивимось, як розвивалися події. За уточненими даними Командування Повітряних Сил ЗСУ, до чергового терористичного акту проти української держави було залучено 14 літаків-ракетоносців стратегічної авіації Ту-95, кораблі Чорноморського флоту Росії та іранські ударні дрони-камікадзе Shahed-136/131. Окупанти атакували Україну 96 крилатими ракетами повітряного та морського базування (Х-101, Х-555 та «Калібр»), керованими авіаційними ракетами Х-59 та ударними дронами Shahed-136/131, «Оріон», «Орлан-10».

Перший залп був зроблений о 14:20 за київським часом, за ним ще два залпи. Повітряна тривога майже по всій Україні тривала 4 години, до 18:20. Удари були завдані майже по усім обласним центрам України, головною мішенню, як і у попередні рази, стала енергетична галузь. Зафіксовано влучання у 15 об’єктів критичної інфраструктури.

Масована ракетна атака 15 листопада 2022 р.: перебіг, наслідки та висновки

Були знеструмлені 10 млн споживачів по усій країні, найбільше постраждали Харківщина, Житомирщина, Київщина та Львівщина. Внаслідок знеструмлення інтернет-трафік України впав на 33%. У всіх регіонах України 16 листопада 2022 р. відключатимуть світло з метою стабілізації мережі. Час обмеження електропостачання буде збільшено.

Але постраждала не тільки Україна. Під час саміту G20 на Балі росіяни в черговий раз довели, що вони справжні терористи, і що ця війна вже давно вийшла за межи України. Дві ракети впали на територію Польщі, загинули люди. Крім того, атака на Україну призвела до масових відключень електроенергії у Молдові.

Масована ракетна атака 15 листопада 2022 р.: перебіг, наслідки та висновки

Протиповітряна оборона ЗСУ збила 75 крилатих ракет (Х-101, Х-555, «Калібр»), дві керовані авіаційні ракети Х-59, 10 дронів Shahed-136/131, один БПЛА «Оріон» та один «Орлан-10». Тобто, якщо говорити про крилаті ракети, ППО знищило майже 80% цілей і це насправді дуже гарний результат, який багато каже як про професіоналізм українських військових, так і про ешелоновану систему ППО, яку вже вдалося розгорнути над Україною завдяки наданим західними партнерами засобам. Зовсім не факт, що ППО країн НАТО досягло б кращого результату в умовах настільки масованого залпу.

А саме такі залпи, схоже, і будуть основною тактикою країни-терориста на наступному етапі війни. Лише масований пуск ракет може забезпечити прорив хоча б частки з них крізь парасольку українського ППО, яке з кожним днем і кожним новим сучасним засобом ППО буде ставати ще щільнішим.

Масована ракетна атака 15 листопада 2022 р.: перебіг, наслідки та висновки

І тут стає цікаво, скільки часу Росії потрібно, щоб підготувати такий масований залп. Попередній дійсно масштабний ракетний удар по цивільній інфраструктурі відбувся 10-11 жовтня 2022 р. 10 жовтня було випущено більше ніж 80 ракет, 11 жовтня – ще 28 ракет. Тобто разом 112 ракет.

Наступні умовно великі атаки були не такі великі. 22 жовтня 2022 р. було випущено 33 крилатих ракети, 31 жовтня – 50 ракет. У першому випадку ППО знищило 18 ракет, у другому – 44 ракети.

Для того, щоб накопичити ракети на дійсно великий залп, що за якоюсь хибною російською логікою приурочили до саміту G20, країні-терористу, яка вже відчуває нестачу високоточних засобів ураження, знадобилося два тижні. Схоже, саме такий час необхідний ворогу для переміщення ракет з місць зберігання, концентрації їх на аеродромах та завантаження на кораблі, розробки та програмування маршрутів польоту, обслуговування, підготовку літаків та пілотів та таке інше.

Масована ракетна атака 15 листопада 2022 р.: перебіг, наслідки та висновки

Крім того, запаси ракет вичерпуються, а виробництво нових, завдяки санкціям, дещо уповільнилось. На думку американського Інституту вивчення війни, росіяни ймовірно використали значну частину систем високоточної зброї, яка в них ще залишилася і їм доведеться уповільнити темп своєї кампанії проти критичної української інфраструктури.

Ще один важливий висновок атаки 15 листопада 2022 р. – керівництво Росії насправді не шукає шляхів мирного врегулювання, а усі їх закиди про можливі перемовини з Україною – звичайна російська брехня, як вже неодноразово казали українські посадовці. Нова атака показала це усьому світові.

«Ось це відповідь від Росії – для Індонезії, Індії, Китаю та всіх інших країн, які говорили про те, що війну треба закінчувати. Росія каже світу, що хоче продовжувати. Відповідь тепер за світом», – підсумував це президент України Володимир Зеленський під час вечірнього звернення.

І схоже, наслідки ми всі дуже скоро відчуємо. Вже декілька країн оголосили про надання Україні додаткових засобів ППО та іншої військової допомоги.

Якісь там відключення світла не зломлять Україну, хіба що зроблять нас злішими і призведуть до ще більшої підтримки ЗСУ. Україна переможе!