Як повідомляє ABC News, Голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук звернувся до членів Конгресу США з проханням сприяння в передачі Україні додаткових засобів ППО. У першу чергу йдеться про системи C-RAM, які можуть протистояти дронам-камікадзе іранського виробництва. Що таке C-RAM і які зразки такої зброї існують у наших західних партнерів?

C-RAM – це абревіатура від Counter Rocket, Artillery, and Mortar, тобто це системи, які можуть захищати від ракетних та артилерійських обстрілів, знищуючи снаряди, міни та ракети на підльоті до позицій.

Найбільш відома з таких систем – це ізраїльський «Залізний купол» / Iron Dome, який складається з ракетних, артилерійських та енергетичних засобів ураження, що можуть протидіяти будь-яким загрозам. Але частіше, коли говорять про C-RAM, мають на увазі у першу чергу автоматичні скорострільні зенітно-артилерійські системи, інтегровані з радаром, оптико-електронними та акустичними сенсорами. Більшість таких систем побудовано на базі корабельних артустановок калібру 20-30 мм.

Centurion C-RAM

Якщо казати про США, до якої саме і був надісланий запит Голови Верховної Ради, то на озброєнні цієї країни стоїть система Centurion C-RAM. Це наземна версія корабельної системи Phalanx CIWS. Тобто Raytheon, яка зараз виробляє Centurion C-RAM, просто взяла башту Phalanx CIWS (Close-In Weapons System – система зброї ближнього бою) та перенесла її на наземну платформу (трейлер) та додала генератор.

У основі Centurion C-RAM – гарно відома 20-мм скорострільна шестиствольна авіаційна гармата з обертовим блоком стволів M61 Vulcan, яку ПС США використовують вже 60 років. Ця гармата відрізняється просто шаленою скорострільністю, випускаючи до 4 500 снарядів за хвилину. Швидкість снаряда – 1 100 м/с, ефективна відстань вогню – майже 1 500 м, максимальна – 5 500 м. Система наведення заснована на сантиметровому радарі, інтегрованому в башту, та інфрачервоній камері.

https://www.youtube.com/watch?v=phpabF_5ulU

Треба розуміти, що Centurion C-RAM – це штучні системи. 20 таких установок було розгорнуто на американських військово-морських базах, ще 23 системи було додатково замовлено у 2008 році. Тобто усього їх трохи більше ніж 40 штук.

Інший варіант C-RAM – німецька MANTIS Air Defence System. Цей зенітно-артилерійський комплекс ближнього радіуса дії, на жаль, не мобільний і складається з 6 розмішених у наземних баштах 35-мм гармат, двох сенсорних пристроїв та системи керування. MANTIS призначений у першу чергу для захисту баз ВПС та, на жаль, використовує ті самі швейцарські гармати Oerlikon GDF з боєприпасами 35×228 мм, які Україна все ніяк не отримає навіть для своїх Gepard. До речі, тут використовується новий снаряд AHEAD (Advanced Hit Efficiency and Destruction) з програмованим підривом, розроблений як раз для ураження повітряних цілей.

Знову ж таки на жаль, MANTIS існує лише у двох екземплярах і Rheinmetall Air Defence, схоже, поки що не збирається будувати нові системи.

C-RAM – захист від дронів, ракет та снарядів

Крім того, до C-RAM відноситься нідерландська Goalkeeper CIWS на базі 30-мм семиствольної авіаційної гармати GAU-8/A Avenger, тієї самої, що використовується на штурмовиках Fairchild Republic A-10 Thunderbolt II. На жаль, Goalkeeper CIWS – виключно корабельна система, яка не має наземної версії.

Ще один варіант – Porcupine C-RAM від італійської OTO Melara, що теж використовує 20-мм авіаційну гармату M61 Vulcan. Але це знову ж таки стаціонарна система з 4 наземних бойових модулів, 3D-радара та модуля керування. Кожен бойовий модуль Porcupine C-RAM прикриває площу лише 400 на 400 м, що замало за наших умов. До того ж ця система так і не вийшла зі стадії прототипу.

C-RAM – захист від дронів, ракет та снарядів

Формально для C-RAM відносять ще 76-мм самохідну зенітну гармату Draco, від тієї самої італійської OTO Melara. Більший калібр дозволяє вражати цілі на відстані до 8 км, але і знову це “на жаль”, Draco теж залишився лише прототипом.

Тобто при усьому багатстві вибору, альтернативи американській Centurion C-RAM нема, але, ось халепа, щоб прикрити хоча б ключові енергетичні об’єкти, Україні потрібно більше C-RAM, ніж їх взагалі є у армій усього світу. Не рахуючи, звісно, «Залізний купол», але в останньому випадку Ізраїлю бракує розуміння того, що відбувається зараз у світі й політичної волі.

C-RAM – захист від дронів, ракет та снарядів

Що ж, сподіваємось, США таки виділять Україні хоча б декілька Centurion C-RAM. Більше ніж на пару я б не розраховував. Але радий буду помилятися.