Швейцарія блокує передачу 35-мм снарядів 35×228 мм для автоматичних гармат Oerlikon GDF, якими оснащені зенітних самохідні установки Gepard української армії.

ЗСУ Gepard, надані Україні Німеччиною, виявились ефективною зброєю проти дронів-камікадзе Shahed-136 і дуже сподобалися українським військовим, про що вони розповіли виданню Bild. Але є проблема.

Скорострільність гармат Oerlikon GDF становить 550 пострілів за хвилину, вони просто жеруть снаряди. Саме така висока скорострільність – запорука знищення повітряних цілей, але враховуючи, скільки іранських БПЛА російські терористи запускають щодня… Запас 35-мм снарядів, яких і так було не дуже багато, вичерпується. Йдеться про першу партію у 59 000 снарядів, які Німеччина у прямому сенсі слова збирала по усьому світу.

35-мм снаряди для Oerlikon GDF виробляє Швейцарія і вони є у Німеччини. Німеччина закупила 12 тис. снарядів 35×228 мм багато десятиліть тому і бажає передати їх Україні. Швейцарія відмовляється надавати дозвіл. Так само навесні Швейцарія не дозволила Данії передати Україні близько двох десятків бронетранспортерів Piranha.

Швейцарія не дозволяє Німеччині передати Україні снаряди для ЗСУ Gepard, запас яких майже вичерпався

Деякі німецькі політики на тлі суперечки вже закликали розірвати існуючі угоди щодо закупівлі озброєння у Швейцарії. Так «Вільний демократ» Маркус Фабер заявив, що будь-яка країна, яка не бажає погодитись на передачу зброї державі, що є жертвою агресії, не може вважатися надійним постачальником для Німеччини. «Якщо Швейцарія відмовляє у цьому Україні, … то й нам з міркувань безпеки не варто купувати щось у Швейцарії», – сказав він.

У відповідь у Швейцарії згадали Німеччині минуле. Марко Чьєза зі Швейцарської народної партії заявив, що «втручання Німеччини у політику інших країн ніколи не закінчувалось нічим добрим».

Колишній посол Швейцарії у Німеччині Томас Борер, який брав участь у розробці швейцарського законодавства щодо нейтралітету додав: «Уряд Швейцарії – правий. Очевидно, що постачання зброї у зону конфлікту порушить ключові принципи того, що для Швейцарії означає нейтралітет. Німеччина, наш дружній сусід, знає про наші закони й зобов’язання, і не мала б ставити нас у таку ситуацію».

При цьому німецький міністр оборони Крістіне Ламбрехт у листі аргументувала, що у цьому випадку зброя передається Україні для самозахисту, і це дуже важливо у тому числі для захисту маршрутів експорту зерна з українських чорноморських портів. Відповіді Німеччина поки що не отримала.

Швейцарія не дозволяє Німеччині передати Україні снаряди для ЗСУ Gepard, запас яких майже вичерпався

Це все добре, але проблема у тому, що 30 «Гепардів» ЗСУ, які боронять наші міста від дронів, дуже скоро залишаться без снарядів. Снаряди 35×228 мм виготовляють також у Бразилії… але там також не захотіли давати згоду на реекспорт.

Начебто подібні боєприпаси, а Gepard споживає не звичайні снаряди 35×228 мм, а такі, гільза яких має спеціальний паз для кріплення до ланок стрічки (так звані Gurtrille), ще є у Норвегії, але випробування показали, що система управління вогнем не розпізнає норвезькі боєприпаси, тому вони потребуватимуть доопрацювання.

При цьому не можна сказати, що Швейцарія не допомагає Україні. Так, сьогодні стало відомо, що уряд Швейцарії виділяє Україні додаткових 100 млн швейцарських франків (майже $100 млн) на проєкти з підтримки термінового відновлення енергетичної інфраструктури в рамках плану дій щодо надання допомоги нашій країні в зимовий період.

Звісно, дуже дякуємо, Швейцаріє. Але може краще захищати інфраструктуру, ніж потім ремонтувати її?

https://www.youtube.com/watch?v=gaPy3t4-i14

Технічні характеристики ЗСУ Gepard
Маса – 47,5 т
Загальна довжина – 7,68 м
Ширина – 3,71 м
Висота – 3,29 м
Екіпаж – 3 (водій, навідник, командир)
Броня – звичайна сталь
Озброєння – 2 × 35-мм автоматичні гармати Oerlikon GDF
Боєкомплект – 320 зенітних боєприпасів і 20 протитанкових снарядів
Калібр – 35 мм
Скорострільність – 550 постр/хв (на ствол)
Початкова швидкість снаряда – 1 175 м/с
Максимальна ефективна дальність стрільби – 4 000 м
Додаткове озброєння
2×4 76-мм димові гранатомети
Двигун – 10-циліндровий багатопаливний двигун MTU
Потужність – 830 к.с. (610 кВт)
Оперативний діапазон – 550 км
Максимальна швидкість – 65 км/год