Прем’єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенет сповістив про вдале випробування нової лазерної системи перехвату повітряних цілей Iron Beam, яка невдовзі стане часткою глобальної системи ППО Ізраїлю Iron Dome / «Залізний купол».

«Ізраїль успішно випробував нову лазерну систему перехоплення Iron Beam. Це перша у світі енергетична система озброєння, яка використовує лазер для збивання БПЛА, ракет і мінометних снарядів, за ціною усього $3,50 за постріл. Це може здатися науковою фантастикою, але це реально.» – написав політик у Твітер.

Система Iron Beam була анонсована ще у 2014 р. Розробкою займалась державна компанія Rafael Advanced Defense Systems, один з основних розробників зброї для ЦАГАЛ, та сама, що створила славнозвісний Iron Dome / «Залізний купол».

Мобільна батарея Iron Beam складається з радара протиповітряної оборони, блоку управління та двох високоенергетичних лазерів. Потужність лазерних гармат – 100-150 кВт. Iron Beam має ефективну дальність до 7 км і може знищити ракети, БПЛА або мінометний снаряд приблизно за чотири секунди.

Iron Beam – нова лазерна система ППО Ізраілю

Хоч Нафталі Бенет і назвав вартість одного пострілу Iron Beam у $3,50 – це лише вартість енергії, якщо враховувати обслуговування, амортизацію та таке інше, то вартість одного перехвату зросте до $2000, що все одно набагато менше, ніж вартість запуску ракети ППО, яка сягає $100 000 – 150 000 за перехват.

У лютому 2022 р. Ізраїль оголосив, що ЦАГАЛ почне оперативне використання лазерної зброї протягом року. Однак пізніше з’ясувалося, що для того, щоб розгорнути Iron Beam у повному обсязі, знадобиться декілька років.