Система ППО «Залізний купол» / Iron Dome, яка встала на захист Ізраїлю у 2011 році, вважається однією з самих надійних у світі. Протягом неділі 7 серпня 2022 р., система ще раз підтвердила свою репутацію, збивши більшість з 580 ракет, що терористи з організації Рух Ісламський джихад у Палестині запустили з території Сектору Газа. Про це пише Reuters.

Ефективність «Залізного купола» / Iron Dome у запобіганні цій атаці склала 97%, це найвищий показник за всю історію застосування системи. Наприклад, у 2011 році ефективність «Залізного купола» була на рівні 85%, і це вже вважалось дуже високими показниками. У 2012 р. система вийшла на рівень (рівне) 90% збитих ракет.

Ізраїльська система ППО «Залізний купол» / Iron Dome збила 97% ракет, що були випущені з Сектора Газа

Система ППО на кшталт «Залізного купола» / Iron Dome встала б у пригоді Україні для захисту прифронтових, прибережних та прикордонних міст, таких як Харків, Миколаїв, Одеса, але, на жаль, Ізраїль не планує продавати такі комплекси Україні. Ба більш, Ізраїль навіть заблокував перепродаж Україні батареї Iron Dome з США.

Батарея Iron Dome складається з 3-4 пускових платформ, кожна з яких містить 20 ракет Tamir. Тобто одна батарея може збити 60-80 снарядів РСЗВ. Вартість однієї батареї – близько $50 млн. Один перехват коштує $100–150 тис. Наразі в Ізраїлі розгорнуто 10 батарей Iron Dome, які захищають майже всю територію країни. Планується довести кількість батарей до 15.

Нагадаємо, у квітні Ізраїль провів вдалі випробування лазерної компоненти системи «Залізний купол» – Iron Beam. Використання енергетичної зброї дозволить знизити вартість перехоплення на два порядки, до $2000 за збиту ракету, або навіть мінометну міну.