31 липня 2022 року в Кабулі (Афганістан), безпілотник США знищив одного з лідерів Аль-Каїди єгиптянина Аймана аз-Завахірі, «терориста № 1» після смерті Усами Бен Ладена. 2 серпня 2022 р. президент США Джо Байден офіційно підтвердив факт ліквідації і сказав, що жертв серед мирного населення не було. Останнє стало можливо завдяки використанню дуже незвичайної версії ракети Hellfire – AGM-114R9X, відомої також як «ракета-ніндзя» або «літаючий Гінзу» на честь японських ножів бренду Ginsu.

Свою назву AGM-114R9X, існування якої уряд США заперечував до 2019 р., отримала завдяки шести величезним метровим лезам, які висуваються з передньої частини ракети перед ураженням цілі. Hellfire R9X взагалі не має боєголовки й знищує мішень завдяки величезній кінетичній енергії та тим самим лезам, які буквально шинкують людину або навіть машину у якій знаходиться ціль.

Hellfire R9X: ракета-ніндзя для VIP-цілей

AGM-114R9X використовуються для знищення VIP-цілей в умовах міста з метою запобігання жертв серед мирного населення. Саме така ракета знищила у 2019 р. єменського терориста Джамаль Ахмад Мухаммад Аль Бадаві, декілька разів цей варіант Hellfire використовувався у Сирії та Афганістані проти польових командирів Талібана. У 2020 р. представники уряду США підтвердили шість епізодів використання Hellfire R9X.

Hellfire R9X: ракета-ніндзя для VIP-цілей

У випадку зі знищенням Аймана аз-Завахірі три ракети AGM-114R9X були випущені з дрона General Atomics MQ-9 Reaper. Аз-Завахірі у момент удару знаходився на балконі будинку. Ніхто крім терориста не постраждав.

Хм… здається я знаю одну дуже гарну мішень для цієї «ракети-ніндзя».