Не встигли ми вчора згадати новітні швейцарські бойові машини Mowag Piranha V, які нам все одно не отримати, як виявилось, що Данія відправляє в Україну 25 одиниць MOWAG Piranha IIIC. Так, це на два покоління старіше, але все одно, дуже непогана машина, яка знадобиться нашим воякам.

Про відправку до України 25 шт. MOWAG Piranha IIIC та 50 шт. M113G3DK від Данії пише журналіст профільного видання Olfi Петер Ернствед Расмуссен.

Mowag Piranha – це родина швейцарських колісних бойових машин, що розвивається з 1972 р. У лінійці Mowag Piranha, виробник яких став у 2004 р. частиною General Dynamics European Land Systems, є платформи 4×4, 6×6, 8×8, та навіть 10×10 на базі яких створено безліч варіантів БМ, від винищувача танків, БТР та поліцейського авто до командних машин, медевакуаторів, розвідників та навіть будівельна машина.

MOWAG Piranha IIIC – швейцарські бойові машини для ЗСУ від збройних сил Данії

«Піраньї» різних версій та років стоять на озброєнні армій Швейцарії, Данії, Іспанії, Румунії, Швеції, Ірландії, Катару, Оману, Саудівської Аравії, Чилі та багатьох інших. Найсучасніша версія, Mowag Piranha V, вважається однією з найкращих бойових машин піхоти сучасності. Саме на Piranha V переходить зараз армія Данії, відправляючи свої Piranha IIIC на зберігання і ось, в Україну.

MOWAG Piranha IIIC – це машина 2007 р., яка може нести до 11 осіб десанту зі швидкістю 100 км/год, озброєна важким кулеметом 12,7 мм, вміє плавати і має броню, яка витримує навіть постріл з РПГ чи підрив міни. Так, це не Piranha V, але теж дуже непогано, тому красно дякуємо, Даніє!

MOWAG Piranha IIIC – швейцарські бойові машини для ЗСУ від збройних сил Данії

Характеристики
Екіпаж – 3 ос.
Десант – до 11 ос.
Вага – 18,5 т
Довжина – 7,57 м
Ширина – 2,71 м
Висота – 2,66 м
Озброєння – 12,7 мм кулемет Lemur OHW
Двигун – дизельний Caterpillar C9
Потужність – 400 к.с.
Максимальна швидкість на дорозі – 100 км/год
Швидкість на воді – 10 км/год
Запас ходу – 750 км
Градієнт – 60%
Бічний нахил – 30%
Вертикальна стінка – 0,6 м
Траншея – 2 м
Брід – 1,5 м