Роботі супутникового інтернету Starlink в Україні нічого не загрожує, принаймні так обіцяє Ілон Маск у новому повідомленні у Твіттері. Ще раніше найбагатший бізнесмен у світі заявляв, що продовжить фінансувати Starlink для уряду України. Це сталося після того, як CNN опублікувало лист SpaceX до Пентагона, в якому стверджувалося, що компанія більше не може надавати супутниковий інтернет безплатно.

Контроверсійні заяви Маска щодо поступок росії та його погрози припинити фінансування Starlink для України, викликали занепокоєння в адміністрації Президента США Джо Байдена. Як стало відомо, чиновники почали обговорення, чи варто перевірити останні дії Маска на відповідність національній безпеці.

Схоже, Маск шукає певний баланс між своїми публічними заявами, щодо необхідності піти на поступки росії заради миру, та підтримкою України, яка є одним із пріоритетів зовнішньої політики США. Псувати стосунки з урядом Маск явно не хоче, що підтверджується його останньою заявою.

«Ще до того, як Міноборони прийшло з відповіддю, я сказав Михайлу Федорову, що SpaceX не відключить Starlink, навіть якщо Міноборони відмовиться надавати фінансування» – написав Ілон Маск.

Підтримати заяву Маска вирішив й сам Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров, написавши у відповідь:

«Дякую, Ілоне Маск. Перед усіма розмовами про фінансування ви підтвердили мені, що в будь-якому випадку забезпечите роботу Starlinks в Україні. Це було критично важливо для України. Ми вдячні вам!»

Відповідь Федорова, схоже, відповідає останній політиці українського уряду, в рамках якої чиновники публічно намагаються стримано або ніяк не реагувати на заклики Маска піти Кремлю на поступки, та хвалити його, якщо він виказує підтримку Україні. Будемо сподіватися, що такий підхід дасть свій результат.