В адміністрації Байдена обговорюють, чи повинні США перевірити деякі бізнес-проєкти Ілона Маска на відповідність національній безпеці, в тому числі угоду з купівлі Twitter Inc та супутниковий інтернет Starlink компанії SpaceX, повідомляє Bloomberg.

Як зазначається, серед американських чиновників зростає стурбованість через нещодавню погрозу Маска припинити фінансування послуги супутникового зв’язку Starlink для України, а також його повідомлення у Твіттері про мирні пропозиції, вигідні Кремлю. Чиновники також занепокоєні планами Ілона Маска придбати Twitter разом з групою іноземних інвесторів.

Обговорення все ще знаходяться на ранній стадії, повідомляють джерела видання на умовах анонімності. Чиновники в уряді та розвідувальній спільноті США зважують, які інструменти, якщо такі є, могли б дозволити федеральному уряду розпочати перевірку бізнесів Маска.

Одна з можливостей – це закон, що регулює діяльність Комітету з іноземних інвестицій в США, та який дозволяє розглянути угоди та операції Маска на предмет ризиків для національної безпеки. Міжвідомча група, відома як CFIUS, розглядає придбання американських підприємств іноземними покупцями. Але поки не ясно, чи оцінка CFIUS, яка включатиме аналіз Державного департаменту, Міністерства оборони та Міністерства внутрішньої безпеки, запропонує уряду законний спосіб проведення перевірки, кажуть джерела.

Одним з елементів угоди з Twitter вартістю $44 мільярди, який може викликати перевірку CFIUS, є присутність іноземних інвесторів в консорціумі Маска. До групи входять принц Саудівської Аравії Альвалід бін Талал, Binance Holdings Ltd., біржа цифрових активів, заснована і керована вихідцем з Китаю, і Катарський суверенний фонд добробуту.

Група працює за зачиненими дверима і рідко підтверджує, коли проводить перевірки. CFIUS також має право переглядати угоди, які вже були укладені. Представник Міністерства фінансів США заявив, що CFIUS не коментує публічно будь-які транзакції, які можуть або не можуть перебувати на розгляді.

Маск, найбагатша людина у світі, в останні тижні використовував Твіттер, щоб оголосити пропозиції щодо мирних переговорів з росією і погрожував скоротити фінансову підтримку супутникового інтернету Starlink в Україні. Його твіти та публічні коментарі розчарували офіційних осіб в США і Європі та викликали похвалу з боку російських чиновників.

Пізніше Маск відмовився від своєї погрози припинити фінансування Starlink для України. Супутниковий інтернет став важливим інструментом зв’язку в Україні під час російського вторгнення. Маск надавав послугу безплатно, але заявив, що SpaceX втрачає $20 мільйонів на місяць, надаючи її Україні, і він не може нести відповідальність за ці витрати нескінченно довго.

За словами людей, знайомих з цим питанням, уряд США також буде використовувати Starlink в разі перебоїв в телекомунікаціях.

Маск не відповів на численні запити про коментарі, надіслані електронною поштою. Але написав у Твіттері у відповідь на реакцію одного з читачів на статтю Bloomberg:

«Це було б істерикою, якби уряд зупинив Ілона від переплати за Twitter ????», – написав читач у Твіттері.

💯🤣, – відповів Маск.