Як повідомляє CNN, в розпорядженні медіа опинилися документи, які свідчать, що минулого місяця компанія SpaceX Ілона Маска надіслала листа до Пентагону, в якому повідомила, що більше не може продовжувати фінансувати сервіс Starlink, як це робила раніше. У листі також містилося прохання до Пентагону взяти на себе фінансування українського уряду і військового використання Starlink, яке, за словами SpaceX, буде коштувати понад $120 мільйонів до кінця року і може коштувати близько $400 мільйонів протягом наступних 12 місяців.

«Ми не в змозі надалі дарувати термінали Україні або фінансувати наявні термінали протягом невизначеного періоду часу», – написав у вересневому листі до Пентагону директор з державних продажів SpaceX.

На цей день Україні було передано близько 20 000 одиниць супутникових терміналів Starlink, причому Маск написав у п’ятницю у Твіттері, що «операція обійшлася SpaceX в $80 мільйонів і перевищить $100 мільйонів до кінця року».

Серед документів SpaceX, надісланих до Пентагону і побачених CNN, є раніше не повідомлений прямий запит, зроблений на Маска в липні головнокомандувачем Збройними силами України генералом Валерієм Залужним на майже 8 000 додаткових терміналів Starlink.

В окремому супровідному листі до Пентагону зовнішній консультант, який працює для SpaceX, написав: «SpaceX стикається з жахливо складними рішеннями тут. Я не думаю, що у них є фінансові можливості для надання будь-яких додаткових терміналів або послуг, про які просить генерал Залужний».

Листи з’явилися на тлі нещодавніх повідомлень про широкомасштабні перебої в роботі Starlink на лінії фронту. Джерела, знайомі з ситуацією, повідомили, що ці перебої несподівано торкнулися всієї лінії фронту, якою вона була станом на 30 вересня.

«Це вплинуло на всі зусилля українців просунутися через цей фронт», – сказала одна людина, знайома з перебоями, яка говорила з CNN на умовах анонімності. «Starlink – це основний спосіб зв’язку між підрозділами на полі бою».

За словами іншого співрозмовника CNN, українські військові не отримували попередження про можливі перебої, він також додав, що тепер, коли Україна звільняє територію, необхідно подавати запит в компанію на включення послуг Starlink.

Видання Financial Times першим повідомило про перебої, які призвели до «катастрофічної» втрати зв’язку, посилаючись на слова високопоставленого українського чиновника. У своєму твіті у відповідь на статтю Ілон Маск не заперечив факт перебоїв, заявивши, що те, що відбувається на полі бою, засекречено.

Пропозиція SpaceX припинити фінансування Starlink також з’явилася на тлі наростального занепокоєння в Україні щодо лояльності Маска. Нещодавно Маск опублікував у Твіттері образливий для українців мирний план, який передбачає відмову України від Криму та контролю над східною частиною Луганської та Донецької областей.

Після того, як президент України Володимир Зеленський поставив питання про те, на чиєму боці Маск, він відповів, що «як і раніше дуже сильно підтримує Україну», але побоюється «масової ескалації».

Минулого місяця Маск також стверджував в приватному порядку, що Україна не хоче мирних переговорів прямо зараз, і що якщо вони підуть за його планом, «Росія прийме ці умови», за словами людини, яка їх чула.

У вівторок Ілон Маск спростував повідомлення про те, що він особисто говорив з путіним про Україну. У четвер, коли Міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров написав у Твіттері, що Starlink має важливе значення для інфраструктури України, Маск відповів: «Завжди будь ласка. Радий підтримати Україну».

Вимога SpaceX, щоб американські військові оплатили рахунок, викликала занепокоєння у вищого керівництва Пентагону, причому один високопоставлений представник оборонного відомства заявив CNN, що SpaceX має «нахабство виглядати героями», в той час, як інші платять так багато, а тепер пред’являють їм рахунок на десятки мільйонів доларів на місяць.

Згідно з даними SpaceX, наданими Пентагону, близько 85% з 20 000 терміналів в Україні були оплачені або частково оплачені такими країнами, як США і Польща, або іншими суб’єктами. Ці організації також оплатили близько 30% інтернет-зв’язку, який, за даними SpaceX, коштує $4500 щомісяця за один термінал. (На вихідних Маск написав у Твіттері, що в Україні є близько 25 000 терміналів).

У своєму липневому листі до Маска головнокомандувач Збройних сил України генерал Залужний високо оцінив «виняткову корисність» підрозділів Starlink і сказав, що військові розгорнули близько 4 000 терміналів. Однак, близько 500 терміналів щомісяця знищуються під час бойових дій, написав Залужний, після чого попросив надати ще 6 00 терміналів для українських військових і розвідувальних служб і 500 терміналів щомісяця в майбутньому для компенсації втрат.