Ремастер класичного українського шутера Chasm: The Rift від київської студії Action Forms, поверненню якого на Steam ми усі так раділи, виявився не зовсім українським. Навіть навпаки. Розробкою займається російська студія General Arcade, а видавцем стали росіяни, які втекли до Польші – SNEG.

Ба більш. Вчора «розробники» назвали Chasm: The Rift – «first Eastern European boomer shooter ever made?», тобто «першим класичним шутером, розробленим у Східній Європі», «забувши» про його українське коріння. Насправді це правильна фраза, Chasm: The Rift дійсно перший шутер, розроблений у Східній Європі, а крім того – друга українська гра, видана на Заході. Але здається, ця «забудькуватість» росіян не випадкова. Їм навіть вимовляти слово «Україна» лячно.

Після шітшторму в Твітер розробники змінили опис на Steam, цього разу вже згадавши Україну. Але тепер постає інше питання. Чи купувати українцям український шутер, якій навіть має українську локалізацію, якщо його виготовили у країні-агресорі й гроші з його продажу підуть на фінансування війни? І чи слід додати цю гру до переліку «Обережно, русняві ігри»?

Насправді проблема з авторськими правами на класичні українські ігри – це болюча тема. Вітчизняні розробники-початківці у кінці 1990-х на початку 2000-х рр. підписували не дуже вдалі угоди, унаслідок яких права на ігрові марки залишалися у видавців. Так права на Chasm: The Rift залишилися у GT Interactive, яка потім стала Infogrames, а потім Atari, Inc. Здається, саме в Atari права і придбав той самий псевдопольський SNEG. Схожа ситуація з правами на інші ігри Action Forms, але в деяких випадках права напряму належать росіянам, тій самій Fulqrum Games через 1C Entertainment.

Редакція «Межі» спробувала дізнатися про ситуацію з Chasm: The Rift в Ігоря Карева, директора Action Forms. Але на жаль, відповіді ми ще не отримали.