Дуже несподівана новина – шутер від першої особи Chasm: The Rift, який випустила українська студія Action Forms у далекому 1997 році, буде перевидано під сучасні системи.

Розробник тоді “надихався” легендарним Quake, і геймплей Chasm: The Rift дуже походив на нього. Навіть графіка, як на свій час, мала дуже непоганий вигляд, з повністю полігональними й досить детальними моделями супротивників та зброї. Звичайно, рушій власної розробки суттєво поступався проєкту id Software — через технологічні обмеження усі локації були “одноповерховими”, але завдяки якісному дизайну рівнів це майже не відчувалося.

Геймплей зараз, звісно, виглядає застарілим, але грати в Chasm: The Rift свого часу було дуже цікаво, до того ж розробник навіть з дуже обмеженими ресурсами зумів реалізувати цікаві “фішки”, які випередили свій час — як-то можливість розстрілювати джерела світла або відстрілювати кінцівки монстрам. Гра з часом навіть набула статус “hidden gem” серед фанатів ретрошутерів — наприклад, це відео з проходженням гри вийшло цього року і за кілька місяців встигло набрати понад пів мільйона переглядів (з 22K лайків і менше ніж 200 дізлайків).

І от зараз видавець SNEG (спеціалізується якраз на таких перевиданнях “класики”) анонсував перевипуск Chasm: The Rift — гра вийде у жовтні цього року в Steam та GOG. Видавець обіцяє “покращені графіку та звук” (без уточнень, що саме буде покращено) і підтримку високої роздільної здатності, аж до 4K. Ціни у гри поки що немає, але вже є можливість додати її у список бажаного в обох магазинах. Серед іншого у Steam можна побачити наявність українських субтитрів – яких, нагадаємо, в оригінальній грі не було.