Американський гігант сільськогосподарського машинобудування John Deere вважає, що плата за програмне забезпечення для їх тракторів до 2030 р. становитиме 10% доходів компанії. 1,5 млн машин на 500 млн акрів землі буде підключено до операційного центру John Deere.

У той час, коли фермери потерпають від високих експлуатаційних витрат, включаючи витрати на добрива та пальне, John Deere хоче продавати підписки на програмне забезпечення для керування своїми все більш розумнішими сільськогосподарськими машинами. При цьому за оцінками аналітиків Bernstein, середня валова маржа на ПЗ для сільського господарства становить 85% у порівнянні з 25% маржі від продажу обладнання.

У 2030 році 10% доходів виробника тракторів John Deere складуть доходи від продажу софта

Ці новини навряд чи сподобається фермерам, які вже й так незадоволені діями John Deere. У березні 2022 р. кілька груп із захисту фермерських господарств вже подали скаргу до Федеральної торгової комісії (FTC), стверджуючи, John Deere незаконно відмовилася надати програмне забезпечення та технічні дані, необхідні для ремонту своєї техніки, порушуючи Закон Шермана та закони про несправедливі та оманливі торгові практики.

«John Deere – домінуюча сила на ринку сільськогосподарського обладнання США, якій складає $68 млрд. Deere контролює понад 50% ринку великих тракторів і комбайнів. Багато фермерів та власників ранчо фактично не мають іншого вибору, окрім як купувати обладнання у John Deere. Не задовольняючись домінуванням на ринку обладнання, Deere намагається використати свою владу, щоб монополізувати й ринок ремонту обладнання, що шкодить фермерам, тваринникам і незалежним постачальникам ремонтних робіт». – каже Джеймі Крукс, юрист Fairmark Partners, який представляє фермерів та ремонтні групи, у передмові до скарги.

З іншого боку John Deere дійсно вкладає великі гроші у створення автономних тракторів та зменшення витрат сільських господарств завдяки усе більшій автоматизації праці. Знову ж таки, програмне забезпечення John Deere запобігає, наприклад, крадіжкам техніки, як це було з сільгосптехнікою, яку росіяни вкрали у тимчасово окупованому Мелітополі.

У 2030 році 10% доходів виробника тракторів John Deere складуть доходи від продажу софта

Ну і, крім того, Doom, якій працює на тракторі John Deere, це ж кумедно.

А якщо серйозно, то у нашому кіберпанк-майбутньому, яке насправді вже настало, оновлення ПЗ для майже усіх приладів, одягу, взуття та таке інше, стане таким самим звичним процесом, як щоденне чищення зубів, тож… просто звикаємо до нового.