Відомий виробник агротехніки американська компанія John Deere презентувала на CES 2022 свій перший автономний трактор, вже готовий до масового виробництва – модифіковану версію моделі 8R.

Ще три роки тому, під час CES 2019, компанія демонструвала прототип автономного трактора, але тоді він працював лише на полях, відмічених спеціальними наземними сенсорами. Цього разу John Deere привезла на CES дійсно автономну машину, до того ж готову для виробництва.

Комплекс єднає у собі трактор Deere 8R, чизельний плуг з підтримкою TruSet, систему GPS та купу новітніх технологій, сенс яких John Deere поки що не розголошує. Автономний трактор оснащено шістьма парами стереокамер, закріплених над кабіною, які мають поле зору у 360 градусів. Зображення з камер обробляється нейронною мережею, яка класифікує кожен піксель та визначає, чи може машина продовжувати рухатися далі чи повинна зупинитися перед перешкодою. Крім того, автономний трактор безперервно перевіряє своє положення, переконуючись, що він працює там, де це передбачається. Точність визначення координат становить 2,5 см.

Автономний трактор керується за допомогою смартфона та ПЗ John Deere Operations Center Mobile. Виробник каже, що фермеру потрібно лише вивезти машину на поле, налаштувати на автономну роботу та провести пальцем зліва направо, щоб запустити трактор. Поки машина працює, фермер може залишити поле, спостерігаючи за станом виконання завдання та статусом трактора з мобільного пристрою.

John Deere Operations Center Mobile надає доступ до відео в реальному часі, зображень, даних і показників, а також дозволяє фермеру регулювати швидкість, глибину занурення плуга тощо. У разі будь-яких відхилень у якості роботи або проблем зі станом машини, фермери будуть сповіщені дистанційно і зможуть внести необхідні зміни.

Поки що виробник не назвав вартість такого комплексу для кінцевих покупців, але запевнив, що виробництво автономних John Deere 8R стартує вже у цьому році.

Необхідність в автономних сільськогосподарських машинах зростає кожного року. Земля стоїть на порозі глобальної продовольчої кризи, а кількість молоді, що бажає працювати на землі, лише зменшується.