Російські війська в тимчасово окупованому Мелітополі викрали все обладнання в дилера сільськогосподарської техніки John Deere та відправили його до Чечні, повідомив український бізнесмен у цьому районі, пише CNN. Але після відправлення на понад 1100 км, злодії не змогли використовувати техніку, оскільки її просто заблокували.

Обладнання було вилучено з дилерського центру “Агротеку” в Мелітополі, який з початку березня окупований російськими військами. Загалом техніка оцінюється майже в $5 мільйонів. Лише зернозбиральні комбайни коштують $300 000 кожен.

Як повідомило джерело видання, спочатку російські військові вкрали два зернозбиральних комбайни, трактори та сівалки. Протягом наступних кількох тижнів було вилучено все інше: усі 27 одиниць сільськогосподарської техніки. На одній із використаних вантажівок з пласкою платформою, яка була знята на камеру, була намальована біла «Z». Що свідчить про сплановану російськими військовими операцію з викрадення української сільгосптехніки.

Частину обладнання було доставлено до сусіднього села, але інша частина вирушила в тривалу наземну подорож до Чечні, за 1100 км. Злодії не врахували, що сучасне обладнання John Deere оснащене GPS, що дозволяє відстежувати його переміщення. Востаннє його відстежили до села Захан Юрт у Чечні.

Технікою, яка переправляється в Чечню, зокрема зернозбиральні комбайни, також можна керувати дистанційно. «Коли загарбники загнали вкрадені комбайни до Чечні, вони зрозуміли, що навіть не можуть їх увімкнути, бо комбайни були заблоковані дистанційно», – розповіло джерело CNN.

Зараз, схоже, техніку залишили на фермі поблизу Грозного. Але також зазначається, що «здається, викрадачі знайшли в Росії консультантів, які намагаються обійти блокування». Проте, на жаль, навіть продаж техніки на запчастини вже дозволить російським злодіям заробити.