Нові знімки, які зробив телескоп Вебба, не перестають вражати. Цього разу науковці сфотографували з його допомогою галактику «Колесо воза» приблизно за 500 мільйонів світлових років від Землі. 

За допомогою інструментів, чутливих до інфрачервоного світла, телескоп зміг роздивитись галактику за хмарою пилу, яка закривала «Колесо воза» від інших телескопів. Це допомогло розкрити нові подробиці про чорну діру в центрі галактики та про утворення зірок, які до неї належать. 

Телескоп Вебба детально сфотографував галактику «Колесо воза», приховану за хмарою пилу

Блакитні крапки у червоних вихорах пилу означають зірки або елементи зореутворення. Також помітна різниця між плавним розподілом популяцій старих зірок і щільним пилом у центрі та купчастими формами поза ним, пов’язаними з молодими зірками. 

Також вдалось дослідити пил, який наповнює галактику. В ньому виявились вуглеводні та інші хімічні сполуки, а також силікатний пил, схожий на земний. Ділянки з таким пилом утворюють спіральні «спиці», через які галактику назвали «Колесо воза». 

За даними науковців, вона утворилась від зіткнення більшої галактики з меншою. Внутрішнє кільце містить велику кількість гарячого пилу, зовнішнє тим часом демонструє утворення зірок та наднових. Зовнішнє кільце галактики розширювалось від центру зіткнення протягом близько 440 мільйонів років.

Нагадаємо, раніше NASA опублікували фото глибин космосу з зорями та галактиками, яке зробив телескоп Джеймса Вебба. Також із його допомогою вдалось відзняти Велику Магелланову Хмару і розглянути Юпітер із супутниками.