NASA провели пресконференція, де оголосили про точне вирівнювання дзеркал телескопа Вебба та майбутні космічні операції. Також агенція показала фото Великої Магелланової Хмари, які вже зробив телескоп. 

Телескоп вартістю $10 мільярдів має головну наукову мету – дослідити, як народжувались зірки та виникали планетарні системи, а також вивчити еволюцію галактик, екзопланет, об’єктів нашої Сонячної системи та дослідити ранній Всесвіт. 

Введення в експлуатацію телескопа триватиме близько двох місяців. Лише після цього він зможе виконувати свою наукову місію. Однак деякі фото вчені зробили вже зараз, щоб переконатися у його коректній роботі. 

MIRI – найхолодніший інструмент Вебба для роботи в середньому діапазоні інфрачервоного випромінювання – нещодавно зробив тестовий знімок Великої Магелланової Хмари. Це одна з найближчих до Чумацького шляху галактик. Раніше її фотографували за допомогою телескопа Спітцер, який вже припинив роботу. 

NASA оприлюднили фото Великої Магелланової Хмари від телескопа Вебба

Різниця у знімках є разючою – те, що на фотографіях Спітцера виглядало розмитими плямами, на знімках Вебба є чіткими зірками. Також на новому фото видно міжзоряний газ, розповсюджений у просторі. 

«Це гарний науковий приклад того, що телескоп Вебба робитиме для нас у наступні роки. Це вперше дасть нам можливість поглянути на процеси в іншій галактиці, прорізавши пил», – говорить Крістофер Еванс, науковець проєкту Вебба з Європейського космічного агенства. 

Інший інструмент телескопа – NIRSPEC, спектрограф ближнього інфрачервоного діапазону – також є значним кроком уперед у порівнянні з технологіями попередніх телескопів. У той час, як старіші моделі могли спостерігати лише за однією ціллю, NIRSPEC може бачити 100 цілей одночасно. 

Під час наступних кроків у роботі з телескопом вчені мають зробити фото його наукових цілей. Це будуть не лише перші знімки наукових об’єктів, а й перші фото у повному кольорі. Хоча Вебб «бачить» космос в інфрачервоному і ближньому інфрачервоному світлі, фото переведуть у видиме світло.  

Різниця між нинішніми знімками та майбутніми в тому, що зараз телескоп перевіряли на здатність чисто бачити – а далі дивитимуться на здатність показувати наукові цілі. Які об’єкти це будуть, поки не розкривається – науковці говорять, що це сюрприз.