Сьогодні вночі NASA оприлюднило перше повноколірне зображення, зроблене космічним телескопом Джеймса Вебба. Неймовірно детальне фото демонструє можливості телескопа та знаменує перехід до нової ери вивчення глибокого космосу.

Перше зображення з космічного телескопа Джеймса Вебба

Знімок є одним із небагатьох перших повноколірних зображень, які NASA планує опублікувати цього тижня, щоб відсвяткувати початок наукової роботи космічного телескопа Джеймса Вебба (JWST). Президент США Джо Байден і адміністратор NASA Білл Нельсон оприлюднили перший знімок сьогодні під час спеціального брифінгу в Білому домі, пише The Verge.

«Містер Президент, якщо ви тримаєте піщинку на кінчику свого пальця на відстані витягнутої руки, це буде частина Всесвіту, яку ви бачите», – сказав Нельсон під час брифінгу. «Лише маленька частинка Всесвіту».

Як свідчить сьогоднішнє дивовижне зображення, телескоп Вебба обіцяє революціонізувати астрофізику, якою ми її знаємо. Завдяки найбільшому дзеркалу, яке будь-коли відправляли в космос, JWST дозволяє нам зазирнути вглиб минулого Всесвіту, збираючи світло від деяких зірок і галактик, які утворилися одразу після Великого вибуху.

Сьогоднішнє зображення є чудовим прикладом того, на що здатний телескоп. На ньому показано область неба, відому як SMACS 0723, заповнену масивними скупченнями галактик на відстані 4,6 мільярда світлових років, які фактично згинають простір і час навколо себе, відкриваючи надзвичайно глибокий погляд на космос.

SMACS 0723 показує область неба з масивними скупченнями галактик на передньому плані зображення — насправді настільки масивними, що вони фактично згинають простір і час навколо себе. Результатом є явище, відоме як гравітаційне лінзування, де викривлений простір-час діє трохи як збільшувальне скло, розширюючи наш погляд на ще більш віддалені галактики за скупченнями. Лише на цьому знімку тисячі галактик, і, за словами Нельсона, світло від деяких йшло 13 мільярдів років, щоб досягти дзеркала телескопа.

«Світло, яке ви бачите на одній із цих маленьких цяток, подорожувало понад 13 мільярдів років», — сказав Нельсон, маючи на увазі крихітні галактики на зображенні.

SMACS 0723 космічні телескопи знімали й раніше, але завдяки потужності й точності Вебба цю область тепер можна побачити неймовірно детально. Це зображення має яскраві кольори, але відтінки були заповнені вручну, оскільки оригінальне фото було зроблено в інфрачервоному світлі.

Ви можете порівняти зображення SMACS 0723 з Вебба та Габбла, різниця справді разюча:

На відміну від свого попередника Габбла, Вебб спостерігає світло в інфрачервоній частині спектра — тип світла, який невидимий неозброєним оком, але пов’язаний із теплом. Ось чому дзеркальні сегменти космічного телескопа покриті золотом: щоб краще вловлювати хвилі інфрачервоного світла. Цей вид світла особливо важливий для спостереження далекого Всесвіту, оскільки світло від найдавніших зірок і галактик розтягується, коли воно перетинає глибокий космос, завдяки його постійному розширенню. До того часу, як воно досягне Землі, світло розтягується в інфрачервону частину спектра.

Оприлюднене NASA зображення з Вебба технічно складене. Воно об’єднує зображення, складені з кількох довжин хвиль світла, які космічний телескоп збирав протягом 12,5 годин. За даними NASA, для створення деяких із найглибших зображень Всесвіту, які коли-небудь зробив Габбл, знадобилися тижні.

Це фото лише тизер. Решту зображень NASA опублікує сьогодні о 17:30 за київським часом під час запланованої пресконференції. Зображення мають включати виняткові фото туманностей, галактик і розпаду світла в атмосфері планети за межами нашої Сонячної системи.