У світі зросла цікавість до Місяця – і Японія не залишається осторонь. Дослідники й інженери з Університету Кіото та корпорації Kajima опублікували план з трьох частин, який має допомогти людству дослідити космос. 

Перша частина плану містить розробку для створення штучної гравітації на Місяця. Майбутнє дослідження космосу вимагатиме від людей все довше перебувати у середовищі з низькою гравітацією. Тривале перебування в таких умовах шкодить людській фізіології. Згідно з новим дослідженням опублікованим в Nature, астронавти втрачали кісткову масу після кількох місяців у космосі та не відновлювались повністю навіть через рік на Землі. 

Японські вчені пропонують потенційне розв’язання проблеми. Їх розробка під назвою «The Glass» має встановити штучну гравітацію на Місяці та Марсі за допомогою відцентрової сили. 

Проєкт, який ніби зійшов зі сторінок наукової фантастики, має вигляд конуса з радіусом 100 м і висотою 400 м. Фактично він є великою центрифугою, що робить три оберти на хвилину і створює всередині повну земну гравітацію у 1G. Спорудити його на Місяці вчені планують у другій половині нинішнього століття, що є дуже оптимістичним планом. 

Друга частина плану – концепція «основного біому» для «переміщення зменшеної екосистеми у космос». Він має існувати всередині споруди зі штучною гравітацією і забезпечити людям усе необхідне для життя у космосі. 

Третя частина пропонує створити високошвидкісну транспортну інфраструктуру, яка поєднає Місяць, Землю та Марс. Проєкт під назвою Hexatrack матиме принаймні три станції: на супутнику Марса Фобосі, на орбіті Землі та поблизу Місяця. 

Нагадаємо, нещодавно NASA вже досліджує нову орбіту довкола Місяця і планує побудувати на супутнику Землі ядерний реактор до 2030 року. Тим часом науковцям з університету Флориди вдалось виростити рослини у місячному ґрунті.