США стає на крок ближче до освоєння Місяця. У NASA обрали три компанії, які отримають фінансування для розробки ядерного реактора. Його планують протестувати на супутнику до кінця десятиліття. 

До числа обраних увійшли космічні та енергетичні компанії Lockheed Martin, Westinghouse of Cranberry Township та IX – спільне підприємство Intuitive Machines і X-Energy. Кожен з переможців отримає $5 мільйонів на рік, щоб створити прототипи майбутнього джерела енергії в межах конкурсу під наглядом Національної лабораторії Айдахо. 

Атомна електростанція стане важливим компонентом місії «Artemis» – найамбітнішого задуму космічної агенції на сьогодні. У ході великого проєкту планується встановити довгострокову присутність людей на Місяці, а також доставити на супутник першу жінку та першу людину кольору. 

Астронавти житимуть у місячному базовому таборі, пересуваючись довкола на роверах (планетоходах). Табір будуть використовувати як стартовий майданчик для подальшого дослідження Сонячної системи. Атомна електростанція має стати джерелом енергії, яке живитиме табір.На відміну від сонячних панелей, вона зможе забезпечувати енергію постійно та розміщуватись у холодних і темних куточках місячної поверхні, яких не досягає сонячне світло. 

У NASA вважають, що для перших місячних жителів буде потрібно 40 кВт енергії. Станція має пропрацювати на Місяці принаймні 10 років. Минулого року агенція разом з Міністерством енергетики США відкрило конкурс для компаній, які зможуть побудувати подібну систему. 

«Велика кількість енергії стане ключем до майбутнього дослідження космосу. Я очікую, що атомні енергетичні системи на поверхні зроблять значний внесок у наші плани щодо енергетичних архітектур на Місяці та Марсі, і навіть простимулюють інновації для використання на Землі», – говорить Джим Ройтер, заступник адміністратора Управління місіями космічних технологій. 

NASA також фінансує інші ініціативи, які повинні допомогти майбутнім астронавтам вижити приблизно у 400 000 км від дому. Їм потрібні будуть засоби існування та зв’язку з тими, хто залишиться на Землі.