Під час місій Аполлону 11, 12 та 17 NASA вдалось зібрати місячний реголіт – верхній пухкий шар породи на поверхні супутника. Зараз вчені з університету Флориди змогли виростити у ньому рослини. Досягнення вже назвали «віхою у дослідженні Місяця та космосу». 

«У новій статті, опублікованій у Communications Biology, дослідники університету Флориди показали, що рослини можуть успішно проростати і рости у місячному ґрунті. Вони також дізнались, як рослини біологічно реагують на місячний ґрунт, також відомий як місячний реголіт, що разюче відрізняється від грунту на Землі», – йдеться у повідомленні

Експеримент був складним від самого початку. Дослідники протягом 11 років тричі просили NASA про ґрунт. У результаті вони отримали 12 грамів – усього кілька чайних ложок – місячної породи. Відтак вони змогли заповнити кілька лунок розміром із наперсток у пластикових планшетах, які зазвичай використовують для культивування клітин.  

Рослини справді росли у крихітних «горщиках» з додаванням лише води та необхідних поживних речовин і під дією сонячного світла. Однак дослідники зазначають, що для рослин це було непросто. Деякі з них були меншими та росли повільніше, а також більше відрізнялись за розміром між собою – на відміну від таких само рослин у земному ґрунті. 

«Наші результати показують, що зростання було проблемним. Рослини у місячному реголіті розвивались повільно, багато з них демонстрували сильну морфологію стресу. Більш того, усі рослини з місячного ґрунту по різному експресували гени, що вказують на іонні стреси – подібно до того, як рослини реагують на сіль, метал та активні форми кисню», – зазначають дослідники.