Законодавці ЄС ухвалили важливі закони, які обмежують можливості технологічних гігантів. Під їх дію, зокрема, потрапляють Google, Amazon, Apple, Facebook та Microsoft. Про це повідомляє Reuters.

На додачу до Закону про цифрові ринки, законодавці також ухвалили Закон про цифрові послуги, який вимагає від платформ суворіше регулювати незаконний контент. За порушення першого акту компаніям загрожуватиме штраф до 10% річного світового обороту, і до 6% – за порушення другого. Водночас законодавці мають обмежені ресурси для того, щоб змусити технологічних гігантів дотримуватись законів.

Законодавець Андреас Шваб, який керував цим питанням через Європарламент, закликав збільшити робочу групу для протидії глибоким кишеням технологічних гігантів. Європейська організація споживачів також занепокоєна. 

Нагадаємо, Закон про цифрові ринки вимагає від компаній зробити сумісними їх месенджери та надати доступ до їх даних бізнес-користувачам. Бізнес-користувачі зможуть просувати на платформі конкурентні продукти та послуги та укладати угоди з клієнтами за межами платформи. 

Компанії не зможуть надавати перевагу власним сервісам перед конкурентними, а також забороняти видалення попередньо встановлених додатків. Ці два правила особливо вдарять по Google та Apple. 

Закон про цифрові послуги забороняє таргетовану рекламу, спрямовану на дітей або засновану на чутливих даних – наприклад, про релігію, стать, расу та політичні вподобання. Темні патерни – інтерфейси, що обманюють користувачів на користь бізнесу – також заборонять.