Європейський парламент офіційно проголосував за розширення сфери дії Закону про цифрові ринки (Digital Markets Act — DMA).

Європейський Союз уже якийсь час намагається регулювати та приборкати найбільші світові технологічні компанії, нещодавно наклавши рекордні штрафи на Google, Amazon та інші компанії. А тепер він може не зупинятися, оскільки Європейський парламент проголосував за розширення сфери дії свого епохального Закону про цифрові ринки.

Мета правил DMA – обмежити безумовну і верховну владу таких компаній, як Apple, Meta, Amazon, Google та інших, оскільки ЄС стверджує, що ці компанії використовують своє домінівне та панівне становище на ринку, щоб припиняти конкуренцію у зародку та перешкоджати появі на ринку нових гравців.

Що нового у DMA

До технологічних секторів, які регулюватиме новий законопроєкт, входять хмарні обчислення, обмін відео, соціальні мережі та інші.

Європарламентарі проголосували за розширення списку послуг, що підпадають під дію DMA, включивши до нього веббраузери, віртуальних помічників та підключене телебачення, а також за розширення списку прийнятних практик, включаючи обмеження на придбання інших компаній з метою їх усунення та придушення конкурентної загрози, правозастосування ЄС щодо технологічних гігантів та роль національних антимонопольних органів держав Союзу.