Exocet – французька протикорабельна ракета з історією

Як ми вже писали, уряд Франції має намір передати ЗСУ «значну кількість» бронетранспортерів VAB і є свідчення, що ця техніка вже в дорозі, а частково, може, навіть на фронті. Крім того, як сказав міністр оборони Франції Себастьян Лекорню в інтерв’ю виданню Le Parisien, Франція розглядає можливість надати Україні протикорабельні ракети Exocet.

Здається, в ЗСУ вже досить протикорабельних засобів ураження, які дуже справно виконують свою роботу – Р-360 «Нептун», AGM/RGM/UGM-84 Harpoon, Brimstone, які теж можна використовувати як протикорабельні. Але Exocet… Це дуже особлива ракета.

По-перше, Exocet – це одна з небагатьох протикорабельних ракет часів Холодної війни з історією реального використання в бойових умовах. По-друге, це чи не єдина ракета, яка вразила бойові кораблі Великої Британії (два навіть потопила) та США. Ба більше, ВМС Великої Британії дійсно боялися цих ракет, а британська розвідка зробила все можливе, щоб Аргентина не отримала нові поставки цієї зброї. Що ж то за диво-ракета?

Розробка морської версії протикорабельної ракети Exocet (франц. – «летюча риба») була розпочата Nord Aviation ще у 1967 р. Лише двома роками пізніше Nord Aviation стала частиною концерну Aerospatiale, який і випускав ці ракети до 2001 р. Зараз ними опікується транснаціональний концерн MBDA (Airbus – BAE Systems – Leonardo).

Відносно невелика ракета призначена для ураження суден малої та середньої тоннажності – фрегатів, корветів, есмінців, але при декількох влучаннях може заподіяти шкоду і великим кораблям, навіть авіаносцям. До речі, під час Фолклендської війни Аргентина спробувала використати Exocet проти британського авіаносця HMS Invincible (R05). Невдало не тому, що ракети не впоралися, а тому, що розвідка не вгадала місцезнаходження корабля.

Корабельна версія Exocet – MM38 – була прийнята на озброєння у 1975 р. Авіаційна AM39 – у 1979 р., і вже у 1982 р. саме ця версія Exocet втопила британський есмінець HMS Sheffield (D80), а в 1987 р. майже втопила американський фрегат USS Stark, який залишився на плаву лише завдяки вдалим діям командира та команди.

Крім того, існує ще версія Exocet SM39 для запуску з підводних човнів та MM40, яка може використовуватися як на бойових кораблях, так і як система наземного базування. MM38 вже давно не виробляється, а єдиний береговий комплекс на її основі, Excalibur, був знятий з чергування у Гібралтарі ще у 1997 р. Тож, скоріш за все, Україна отримає ракету MM40, але залишається питання, яку саме. Тому, що MM40 Block 1, Block 2 та Block 3 – це трохи різні речі.

Дальність MM40 Block 1 – лише 40 км, Block 2 – 70 км, а ось Block 3, розробка якої почалася у 2004 р. – вже досить поважні 200 км. Крім того, версія Block 3 має турбореактивний двигун та чотири повітрозабірники для забезпечення безперервного повітряного потоку під час маневрів. Ракети Block 3 наводяться по GPS, і можуть вражати як морські… так і наземні цілі. Може, остання і є тим самим головним чинником, який вплинув на запит ЗСУ до Міністерства оборони Франції.

Exocet – прямий конкурент Harpoon і стоїть на озброєнні 30 країн світу, зокрема Франції, Німеччини, Аргентини, Бразилії, Чилі, Єгипту, Греції, Індії, Туреччини та багатьох інших.

Попереджаючи запитання. Ні, по Кримському мосту не вийде. Задалеко.

Технічні характеристики
Вага – 780 кг
Довжина – 6 м
Діаметр – 34,8 см
Боєголовка – 165 кг
Двигун – твердопаливний; турбореактивний (MM40 Block 3)
Розмах крил – 1,35 м
Дальність – MM38 – 40 км; AM39 – 70 км; SM39 – 50 км; MM40 Block 3 – 200 км
Висота польоту – на гребенях хвиль
Максимальна швидкість – 0,93 Маха або 1148 км/год
Наведення – інерціальне наведення, активне радіолокаційне наведення та GPS-наведення

Більше коментарів!