Під час інтерв’ю виданню Le Parisien міністр оборони Франції Себастьян Лекорню сказав, що Франція передасть Україні «значну кількість» бронетранспортерів та допоміжних машин французького виробництва, а також розглядає можливість посилення ЗСУ протикорабельними ракетами Exocet. Exocet – це окрема тема і ми про них обов’язково напишемо, зараз подивимося на французькі БТР VAB.

Véhicule de l’Avant Blindé (VAB), або, якщо переводити дослівно «броньована машина переднього краю» – це основний БТР французької армії. Прийнятий на озброєння ще у 1976 р., декілька разів модернізований, він саме зараз поступово замінюється більш сучасними машинами VBMR Griffon та VBMR-L Serval. Але зараз у складі армії Франції майже 3 900 таких БТР у 35 різних модифікаціях, тобто слова про «значну кількість» – не перебільшення, таких машин дійсно багато.

VAB: французький БТР для ЗСУ

VAB створили фахівці Renault Trucks Defense як машину, яка доповнить французький гусеничний БМП AMX-10P.

Ця машина існує у безлічі варіантів, як у формулі 4×4, так і 6×6. Транспортні, евакуаційні, медичні, для бою у місті, з ПТРК, з мінометами, ЗАК, з радарами, апаратурою РЕБ, інженерні, поліцейські та багато інших.

Бронетранспортер декілька разів модернізувався. Була замінена коробка передач, двигун, декілька разів посилювалася броня. Остання версія, VAB MkIII, яка була представлена у 2013 р., отримала протимінний захист та броню STANAG Level 4. Ця версія буває лише у формулі 6×6 та постачається з двигунами Renault MD7 (340 к.с.) або Caterpillar C7 (370 к.с.) та автоматичною коробкою передач.

VAB брали участь в усіх конфліктах, де були задіяні французькі піхотинці – Кувейт, Кот-д’Івуар, Югославія, Афганістан і таке інше. Добра, перевірена боями машина. ЗСУ знайде де їх використати.

VAB: французький БТР для ЗСУ

Характеристики (базова версія VAB)
Маса – 13,8 т
Довжина – 5,98 м
Ширина – 2,49 м
Висота – 2,06 м
Колісна формула – 4×4 або 6×6
Екіпаж – 2
Десант – 10
Броня – сталева броня забезпечує захист від куль калібру 7,62 мм; оновлення за допомогою композитної броні MEXAS та протимінного захисту
Озброєння – 7,62 мм кулемет AA52 або 12,7 мм кулемет M2
Двигун – Renault MIDR 062045
Потужність – 235 кВт (320 к.с.)
Дорожній просвіт – 0,4 м
Оперативний діапазон – 1200 км
Максимальна швидкість – 110 км/год (шосе), 8 км/год (по воді)